Egész Európában nincs a csecsemőknek szánt TBC elleni vakcinából

Fotó: RIA Novosti / Igor Zarembo

-

Az ÁNTSZ az újszülöttek BCG oltásának átütemezésével hidalja át a helyzetet.


Az Independent ír kiadása arról számolt be, hogy több ezer európai csecsemőt nem tudnak beoltani a TBC ellen, mert a kontinensen hiány van a BCG oltóanyagból. Az Európai Unión belül csak egy gyártó készít ilyen szert, a lap onnan azt a választ kapta, hogy Írországban legkorábban csak július végén lesz újra a vakcinából.


A magyar helyzetről holnap adnak tájékoztatást az ÁNTSZ sajtótájékoztatóján, ami meghívóban annyit írnak, Magyarországon az oltás átütemezésével oldják meg a helyzetet.

Az ír lap arról is ír, hogy a BCG oltóanyag készlet áprilisban járt le. Sok országban nem is kötelező oltás, így attól sem kell félni, hogy hirtelen megugrik a TBC-s gyerekek száma.

A Webbeteg.hu azt írja az ÁNTSZ-re hivatkozva, hogy a vakcinából csak olyan kiszerelés van, amivel egyszerre 20 gyereket oltanak be.


Mi az a BCG?

A Webbeteg.hu szerint a BCG oltás a csecsemőket és kisgyermekeket védi meg a mycobaktérium (a TBC kórokozója) által okozott gennyes agyhártyagyulladástól és a miliáris (egész testre kiterjedő) TBC-től. Szinte minden csecsemőnek beadják, még a kissúlyúaknak és a koraszülötteknek is.


A BCG (Bacille Calmette-Guérin) nevét a gyengített baktériumról kapta. Csak a gyerekeket védi, nem alkalmas a fertőzés terjedésének megelőzésére, és a felnőttkori tbc megakadályozására sem