Egész életére börtönben marad a Batman-film alatt lövöldöző

Fotó: POOL / RJ SANGOSTI

-

Életfogytiglani szabadságvesztésre ítélte pénteken az esküdtszék James Holmest, aki három éve a Colorado állambeli Aurora egyik mozijában, a Batman-film bemutatóján agyonlőtt 12 embert, további 70-et pedig megsebesített.


A most 27 éves férfi életfogytiglant kapott, a bíróság a feltételes szabadlábra helyezés lehetőségét is kizárta. A kilenc nőből és három férfiból álló esküdtszék elutasította Holmes védőinek az elmezavarra vonatkozó kérelmét, hogy a korábban Phd-hallgatóként tanuló férfinek nem volt tiszta az elméje, mikor szörnyű tettét véghezvitte.


Az esküdtszék 165 vádpontban bűnösnek találta Holmes-t, és életfogytiglanra ítélte őt, noha halálbüntetést is kiszabhatott volna. Az esküdtek közül azonban nem mindenki értett egyet a kivégzéssel, mivel a férfi mentális beteg.


Jokerként rontott a moziba

Az állig felfegyverzett, rendőrkommandós védőfelszerelést viselő Holmes 2012. július 20-án Denver Aurora nevű elővárosának Century 16 multiplexében, a Batman-sorozat legújabb részének éjféli bemutatóján tüzet nyitott a nézőtéren ülőkre. A támadó Jokernek maszkírozta magát.

Colorado államban 1997 óta nem hajtottak végre halálos ítéletet.