Égési sérüléseket okozhatnak a tűzforró kilincsek

Fotó: MTI/EPA/Kaliforniai Vízügyi Hi / Kaliforniai Vízügyi Hivatal

-

Évszázados hőmérsékleti rekordok dőlhetnek meg az Egyesült Államokban.


Hőség tombol az USA déli részén. Kalifornia egyes vidékein 53 Celsius-fokot mérnek. A leginkább Új-Mexikóban, Arizonában, Nevadában, Kaliforniában szenvednek a hőhullámtól. Az arizonai Phoenixben 50 Celsius-fokot, a nevadai Las Vegasban 45 fokot mérnek. A kaliforniai Halál Völgye nemzeti parkban 52 fok van.

Az American Airlines légitársaság a hőség miatt mintegy negyven járatot törölt a phoenixi repülőtéren, ahol hétfő estére megbénult a forgalom. A phoenixi boltokban sok helyütt a kilincseket letakarják, hogy ne okozzanak égési sérüléseket. A televíziókban és rádióadásokban szakértők arra hívják fel a figyelmet, hogy kisgyermekeket ne vigyenek a játszóterekre, mert megéghetnek a tüzesre forrósodott játékoktól.

Utah államban arra figyelmeztetik a hegymászókat és a kirándulókat, hogy a nagy hőség miatt veszélyes a sziklás, vagy a sivatagos vidékekre indulni.

A Los Angelesben Eric Garcetti polgármester bejelentette: mintegy tucat olyan helyiséget nyitnak meg a városban, ahol a légkondicionált otthonokkal nem rendelkezők hűsölhetnek.

A meteorológiai szolgálat szerint szerdáig semmiképpen nem enyhül a hőség, a San Fernando völgyben például várhatóan évszázados rekord dől meg. Kalifornia északi vidékén tarlótüzek lobbantak lángra.