Egerszegivel szót értett, de Hosszúval nem tud beszélni a kapitány

Fotó: MTI/EPA / Abir Szultan

-

Kiss László szövetségi kapitány egyelőre nem tudott egyeztetni Hosszú Katinkával a következő időszakban esedékes edzőtáborozásokról, jóllehet, a nyári riói olimpiára készülő legjobb magyar úszók egy része már megkezdte a felkészülést az olimpiára, mások pedig a napokban vágnak neki az időszerű feladatok teljesítésének.


„A Verrasztó testvérek már elutaztak Amerikába, Gyurtáék a jövő héttől készülnek Hódmezővásárhelyen, de Hosszú Katinkát hiába kerestem telefonon, vele még nem tudtam beszélni” - mondta hétfőn a szakvezető. Hozzátette, hogy nyitottak a világ- és Európa-bajnoknő kéréseit illetően, aki karácsony előtti sajtótájékoztatóján több kifogást is emelt a sportági szövetséggel szemben, de - tette hozzá a kapitány - úgy nehéz egyeztetni, ha elérhetetlen.


Kiss László, Hosszú Katinka és edző-férje, Shane Tusup


„Tudomásom szerint a januárban átadandó Tüskecsarnokban - ha lezárul a közbeszerzési eljárás -


beszerelésre kerül a szövetség által a hollandoktól megrendelt 73 millió forintos víz alatti kamerarendszer, amely segít az úszóknak a technika elemzésében, javításában,

és éppenséggel a Komjádi uszodában is rendelkezésére áll Katinkának a kért külön helyiség” – mondta Kiss László. Ezt kiegészítette azzal, hogy Hosszúnak a sajtótájékoztatón elhangzott panaszát - amely szerint kénytelen volt a medence partján átöltözni - nem érti, hiszen ő maga már jóval korábban átadta Katinkáéknak a Komjádiban levő sportorvosi szoba kulcsát.

„Mi mindenkor mindent megteszünk, hogy a lehető legtökéletesebben felkészülhessen az olimpiára, de jó ideje nem tudok vele egyeztetni például arról, hogy hová szeretne edzőtáborba menni, vagy hogy áprilisban el akar-e indulni a riói tesztversenyen, ahol az új olimpiai uszodát lehet feltérképezni” – mondta a szövetségi kapitány. Hozzáfűzte, úgy nehéz ilyen kérdésekben dűlőre jutni, ha - bár Katinka a sajtótájékoztatóján a párbeszédet ösztönözte - a megbeszélésektől elzárkózik.


Gyárfásék szerették volna, ha Hosszú a 2017-es vébé arca lesz


„Tény, hogy Hosszú Katinka 50 méteres uszodában ötszörös világbajnok, de


én az ötszörös olimpiai bajnok Egerszegi Krisztinával is mindig szót tudtam érteni.

A MÚSZ és Katinka kapcsolata akkor sérült, amikor a világklasszis sportoló lemondta, hogy önzetlenül részt vegyen a 2017-es világbajnokság promóciós filmjében. Azt mondta, hogy az ő lépéseit nem anyagi megfontolások vezették. Tudnia kell, hogy a szövetségét sem. - nyilatkozta Kiss László. - Mi úgy gondoltuk, és ma is úgy gondoljuk, hogy a jövőjüket még a legjobb sportolóknak is más csatornákon keresztül kell biztosítaniuk. Erre számos más lehetőség nyílik. Szerintem büszkék lehetnek mindazok, akik a majd Budapesten és Balatonfüreden zajló világbajnokság arcai lehetnek.”


Hosszú Katinkára ugyanúgy nagy szükség van, mint Cseh Lászlóra


Kiss László azt is szeretné vele mielőbb tisztázni, hogy számíthat-e rá a különböző váltókban. „Ha a sűrű programja miatt még nem is indul adott esetben az olimpián stafétatagként, a riói szereplési lehetőség kivívásában segíthetne, mivel a váltóknál mi, magyarok még több számban is kiharcolhatjuk a részvételt” – jelentette ki Kiss László, aki még megjegyezte, hogy az úszószövetség január elsejétől szerződtetett egy jó kezű, kitűnő masszőrt, és szeretnék, ha Katinka kipróbálná őt.

Hosszú Katinka december 22-i sajtótájékoztatóján több kérdésben is bírálta a Magyar Úszó Szövetséget, hiányolva a megfelelő szakmai háttér biztosítását, leszögezve ugyanakkor, hogy észrevételeit nem a MÚSZ elleni támadásnak szánja.