Egérkakit is talált a Nébih a cukrászdában, bezáratta

-

Felfüggesztette egy budapesti cukrászüzem működését az élelmiszerbiztonsági hivatal egy múlt heti ellenőrzés során. Az üzemben jelöletlen alapanyagok, ismeretlen gyártási idejű félkész- és késztermékek, valamint súlyos higiéniai problémák voltak.


Az eljárás során több mint 330 kg alapanyagot és terméket kellett megsemmisíteni.

Az ellenőrzés a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Kelet-Budapesti Adó- és Vámigazgatóságának jelzésére indult és a NAV munkatársaival közösen zajlott.

A Nébih szakemberei a helyszínen súlyos higiéniai problémákat találtak: a termelő- és raktárhelyiségek túlzsúfoltak voltak, és általános takarítatlanság jellemezte őket. Hiányoztak a higiénikus kézmosás és a mosogatás feltételei is. Az üzemben lejárt, jelöletlen alapanyagokat tároltak, a raktárban a polcok, a csomagolóanyagok egérürülékkel szennyezettek voltak.A vállalkozás több félkész- és készterméknél nem tudta igazolni a gyártás időpontját. Az üzem annak ellenére, hogy kiskereskedelmi tevékenységet is folytatott, online pénztárgéppel nem rendelkezett.

A hatóság elrendelte 334 kg élelmiszer forgalomból történő kivonását és megsemmisítését. Emellett kötelezte a gyártót, hogy azon termékeit, amelyeknek még nem járt le fogyaszthatósági idejük, hívja vissza a kereskedelemből.

A Nébih a higiéniai hiányosságok kijavításáig felfüggesztette az üzem működését. A vállalkozás az előírásoknak eleget tett, így a megismételt hatósági szemlét követően folytathatta tevékenységét.

Az üzem több százezer forintos pénzbüntetésre számíthat, emellett viselnie kell a megsemmisítés költségeit is – írja honlapján a Nébih.