Egerek, méhek, lámák – bemutatjuk a nemzetközi repterek alkalmazottait

Fotó: DPA / FRANK RUMPENHORST

-

Hatékony munkaerőt jelentenek az állatok a világ repülőterein. Van, ahol méheket foglalkoztatnak a drogok megtalálására, máshol kutyákat az utasok megnyugtatása végett, valahol pedig lámákat a kecskék testi épségének megőrzéséért.


Elsőre ez úgy hangozhat, mintha egy Grimm-meséből idéznénk, pedig valóban népszerűek az állatok a reptereken. A CNN több állati alkalmazott példáját is felhozza.


A Los Angeles Airporton például kutyákat alkalmaznak, de nem a drog kiszagolása érdekében, hanem az érkező utasok megnyugtatásáért az átvilágításnál. „Amikor az utazás stresszes, az utasok pedig fáradtak vagy nyugtalanok, a mi négylábú, farokcsóváló önkénteseink szófogadóan teljesítik kötelességüket” – jegyezte meg a Los Angeles-i városi tanács egyik tagja, amikor a reptéri szolgálatukért kitüntették az ebeket.


A Manchester Airportnak pedig egy vörös színű kabalaállata volt, az Olly névre keresztelt, egyfülű macska különös figyelmet kapott a reptér dolgozóitól, szerencsét hozó képességével kiérdemelt lakhelye az egyes és a hármas terminál között volt. Ollynak rajongói oldala is van a Facebookon, ahova mind a mai napig posztolnak, noha az állat év elején tüdőgyulladásban meghalt. Most egy tábla őrzi a reptéren az emlékét.Több amerikai repülőtéren azonban sólymokat dolgoztatnak, és az állatok minden bizonnyal hatékonyabb munkát végeznek, mint a szerencsemacska. A sólymok ugyanis elűzik a kisebb madarakat a felszálló és a landoló repülőgépek mellől, a szakemberek így csökkentik a kockázatát annak, hogy a madarak valami kárt tegyenek a gépekben. Ez azért egy nagyon felelősségteljes munka, mert csak az USA-ban évente 14000 ilyen madárbaleset történik, amelyek egy része csupán a gép felszínének megrongálásával jár, de az állatok időnként nagyon komoly problémákat is okozhatnak, mondjuk, ha bedarálja őket a hajtómű (ez nagyjából hatmillió forintos kárral jár). Sólymokat egyébként a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtéren is használnak.


(A sólymokat egyébként Rómában is alkalmazzák, jelenleg arra, hogy a várost ellepő seregélyeket elűzzék).A portlandi nemzetközi repülőtéren és a chicagói O'Hare repülőtéren pedig kecskékkel találkozhatunk, a hatóságok ugyanis a környezetbarát gyepkarbantartással próbálkoznak. Mivel a kecskék legeltetésével nincs szükség gyomirtó szerekre.


Környezetkímélőbb, olcsóbb és biztonságosabb is a repterek környékén nyájakat őrizni, de a Portland International Airport számára azonban körülményes is. A szabadon tartott kecskékre ugyanis prérifarkasok csapnak le időnként, ezért a kecskék testi épségének megőrzése érdekében lámákat is kell legeltetni, mert tőlük már megijednek a ragadozók.Egy izraeli biztonsági cég pedig éppen most kísérletezik azzal, hogy miként lehetne hatékonyan egerekkel kiszagoltatni a robbanóanyagot a reptereken. Az egér azért lenne ideális ebből a célból, mert kicsi, így könnyen szállítható, és idomításuk is elég egyszerű.


És akkor a méhekről még nem is beszéltünk. A Giesseni Egyetem kutatói arra jutottak, hogy a méhek alkalmasak lehetnek a drogok érzékelésére, felderítésére. A méheket ugyanis lehet úgy idomítani, hogy elrepüljenek attól a tárgytól, amelyben kábítószerek által kibocsájtott illatanyagokat éreznek.