Edzőként semmit sem értek el a válogatott új segítői

Fotó: MTI / Illyés Tibor

-

A válogatott új szakmai stábjából Andreas Möllernek és Holger Gehrkének is nyúlfarknyi edzői múltja van, Szélesi Zoltánnak lényegében semmi. Játékosként rendben voltak.


Kevesebb mint egy hónappal a norvégok elleni pótselejtező (november 12. és 15.) előtt hármas cserét hajtott végre a szakmai stábjában Bernd Storck szövetségi kapitány. Nem biztos, hogy szerencsés három új edzőre bízni a számukra ismeretlen játékosokat, ám ezt majd az idő dönti el. Mi inkább nézzük meg, mit lehet tudni a frissen érkezőkről!

Andreas Möller (pályaedző, Szabics Imre helyére)

A legismertebb új arc, sokkal komolyabb játékos-pályafutással, mint például Bernd Storcké. Világ- és Európa-bajnok (1990, ill. 1996), BL- és UEFA-kupa-győztes.

Támadó középpályás volt, kiválóan szervezte a játékot, kreatívan passzolt, mindkét lábbal jól lőtt. A legnagyobb sikereit a Dortmunddal érte el, miközben rendszeresen visszatért kicsit a Frankfurtba, de lehúzott két szezont a Juventusnál is. A Juvéval legyőzte a Dortmundot az UEFA-kupa-döntőben, majd a Dortmunddal a Juvét a BL-döntőben. A német válogatottban 85 meccsen 29 gólt lőtt.

Visszavonulása után alsóbb osztályú csapatoknál dolgozott, a Viktoria Aschaffenburgnál vezetőedzőként (egyetlen szezon a negyedosztályban), a Kickers Offenbachnál sportigazgatóként.


Ezt tudta Möller játékosként


Holger Gehrke (kapusedző, Andrusch József helyére)

Az 55 éves, berlini születésű focistának csak eggyel van több Bundesliga-fellépése, mint Möllernek német válogatottsága. Az élvonalban játszott a Schalkéban, a Duisburgban és a Blau-Weiss Berlinben.

2006-ban a Kölnnél megpróbálkozott az edzősködéssel, nem sok sikerrel: mindössze 16 napig tartott a megbízása. Korábban a Köln U19-es csapatánál, majd a tartalékjainál kapusedzősködött, aztán négy évig a felnőttek kapusedzője lett. 2012 júliusában a Schalke szerződtette ugyanerre a posztra, Huub Stevens irányítása alatt; október végén elküldték az edzőt, de Gehrke maradt még két évig. Edzőként egyértelműen ő a legtapasztaltabb tagja az új stábnak.

És honnan ismeri Storckot? Két meccsen volt Kazahsztán kapusedzője öt évvel ezelőtt.


Gehrke munkában a Schalkénál


Szélesi Zoltán (megfigyelő, Sallói István helyére)

Az Újpest hátvédjeként ismertük meg, a lilákkal bajnoki címet (1998) és kupát (2002) is nyert, majd a német másodosztályú Energie Cottbushoz igazolt, a második év végén pedig feljutott a csapattal a Bundesligába, ahol egy évet játszott. Utána lehúzott negyven meccset a Strasbourgnál, majd itthon a Debrecennel még nyert bajnokságot, és megjárta a BL-t is.

33 éves, 28-szoros válogatott. Az első válogatott meccsén két sárgával kiállították Kína ellen. Az előző idényben még a Puskás Akadémia játékosa volt, így nincs számottevő nem játékos múltja.