Edward Snowdent is meghallgatnák Kocsis Mátéék

Fotó: Europress/AFP - képünk illusztráció / Europress/AFP - képünk illusztráció

-

Lázár János államtitkár a vizsgálóbizottság előtt hallgatná meg az amerikai nagykövetet az NSA-lehallgatás ügyében, ám mentessége miatt a diplomaták ilyesmire nem kötelezhetők. Kiderült, hogy magát Edward Snowdent, a kiszivárogtatási botrány kirobbantóját is meghallgatná a magyar parlamenti testület. Egyelőre az is titok, hogy tudják-e a vizsgálóbizottság tagjai, kit vagy kiket hallgatott le Magyarországon az amerikai NSA.


A VS.hu-nak egy – neve elhallgatását kérő – nemzetközi jogász azt mondta, a nagykövet bizottság elé idézése „nemcsak szokatlan a diplomáciai gyakorlatban, hanem barátságtalan gesztus is lenne. Mivel a bizottság jogsértést vizsgál, ezért a nagykövetet mint az Egyesült Államok képviselőjét idézné meg a parlamenti bizottsága, de ez nem lehetséges, a nagykövet a megjelenésre nem kötelezhető” - mondta a szakember. Az azonban elképzelhető, hogy egy diplomata önként találkozik a bizottság tagjaival, vagy az is, hogy meghívást kap egy parlamenti bizottság ülésére.

Arról, hogy az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) kiket és milyen céllal hallgatott le Magyarországon, március 18-ig kell jelentést készítenie a magyar Országgyűlés vizsgálóbizottságának. A testületnek azt kell tisztáznia, mi volt az NSA információszerzésének célja, kik voltak az alanyai, illetve hogy az ország szuverenitásának befolyásolására milyen eszközöket használt fel. További kérdés, hogy a megfigyelés során milyen adatokhoz férhettek hozzá az amerikaiak.

Korábban egymásnak ellentmondó hírek jelentek meg arról, hogy a vizsgálóbizottság tagjai megismerték-e a lehallgatottak névsorát. Kocsis Máté, a vizsgálóbizottságának fideszes elnöke a testület csütörtöki ülése után elmondta, hogy ami elhangzott, titok, ezért a kérdésekre nem áll módjában konkrét válaszokat adni.

Iváncsik Imre, a bizottság szocialista alelnöke sem beszélt az elhangzottakról, ám azt megerősítette, hogy az Egyesült Államok hamarosan Budapestre érkező új nagykövetét meghívják a bizottság ülésére, sőt tervezik Edward Snowden meghívását is. A lehallgatási botrány kirobbantója, aki azóta, hogy ideiglenes menedékjogot kapott Moszkvától, nem hagyta el Oroszország területét, de videokonferenciás meghallgatását tervezte a német Bundestag is, távinterjúkat pedig korábban is adott.

A bizottságnak négy kormánypárti, három ellenzéki és egy független képviselő a tagja.