Édes fogás Egyiptomban

Fotó: AFP / PHILIPPE HUGUEN

-

Az egyiptomi hatóságok több rajtaütésben 9 tonna cukrot foglaltak le gyárakban és raktárakban – jelentette be az ország miniszterelnöke, aki a lépést az áruhiánnyal magyarázta.


Seríf Iszmáíl az egyiptomi CBC tévének hétfőn adott interjújában azt mondta, hogy a hatósági rajtaütéseknek „kedvező hatása” volt, az államnak három hónapra elegendő készlete van cukorból. A kormányfő kijelentette ugyanakkor, hogy a történteknek vannak árnyoldalai, de az ilyen eseteknek elenyésző a száma. Nem lehet a piacot ellenőrzés nélkül hagyni, szükséges a felügyelet – mondta.

A közel-keleti országban eltűnt a cukor a bevásárlóközpontok polcairól, mire a sajtó válságról kezdett írni. Az áruhiány arra késztette az államot, hogy gyors ütemben növelje a cukorimportot annak ellenére, hogy kevés az erre a célra fordítható amerikai dollár, és a cukor drágult a világpiacon.

Az egyiptomi hatóságok az elmúlt napokban cukorgyárakban és élelmiszer-elosztó központokban tartottak razziákat. Ezzel egy időben a kereskedőket és a szállítókat vádolták meg a készletek felhalmozásával és csempészetével.

Az egyik élelmiszergyártó, az Edita Food Industries közölte, hogy a hatóságok egyik édességgyárukat három napra bezárták, az ott lévő cukrot lefoglalták.

A gyár szerint a cukrot törvényesen szerezték be a magánszektortól, nem pedig a feketepiacról, amely ellen a kormányzati intézkedés irányul.

Egyiptomban évente 3 millió tonna cukrot fogyasztanak, az országban kétmillió tonnát állítanak elő. A különbséget importtal pótolják általában július és október között, amikor a helyi cukorrépa- és cukornádszállítmányok kifogynak.