Éden Hotel – a TV2 elnézést kér, de nem rúg ki senkit

Forrás: TV2

-

Először még tagadta, hogy a botrányt kiváltó jelenetben erőszak történt, most meg már lehet, hogy nem készít több ilyen valóságshow-t. Itt a beszámoló a belső vizsgálatról és az annak nyomán levont következtetésekről.


A TV2 megállapította, hogy sem a gyártó cég, jelen esetben a Paprika Latino, sem a TV2 kollégái nem jártak el kellő érzékenységgel, amikor a kérdéses helyzet felvételét látták és értékelték. Aztán hibázott az adások összeállítását végző stáb, valamint a technikai és tartalmi ellenőrzést végző tévés kreatív osztálya, amikor adásba szerkesztették és így képernyőre engedték a kérdéses jelenetet tartalmazó epizódot. A terület vezetőjét és a tartalom átvételéért felelős szerkesztőjét a mai napon a TV2 vezetősége írásbeli figyelmeztetésben részesítette – tájékoztatott a TV2 12 éves korhatárjelöléssel ellátott közleményében.

Ebből kiderül továbbá, hogy a csatornánál ezentúl még „szigorúbban ellenőrzött folyamatokon esik át a gyártás, az átvétel és az adásba kerülés”. Emellett az érintett érdekvédelmi és emberi jogi szervezetek bevonásával támogatásáról biztosítja a nők elleni erőszakkal kapcsolatos társadalmi párbeszéd kiszélesítését, melynek aktuális műsoraiban teret fog adni.

A csatornánál dolgozó valamennyi munkatárs ezen túlmenően további szakmai és etikai továbbképzést is kap, mely magában foglalja napjaink fontos társadalmi kérdéseit, kiemelten a nők elleni erőszakkal kapcsolatos normák és elvárások ismeretét. A közlemény kijelenti, hogy a szóban forgó jelenetben fellelhető agresszív és méltatlan verbális és nonverbális viselkedés nem összeegyeztethető a TV2 értékrendjével.

A TV2 egyúttal közli, hogy kész műsorpolitikájának felülbírálására, és mérlegeli, hogy a jövőben indít-e hasonló valóságshow-t.

A kifogásolt műsor ügyében vizsgálódik a Médiatanács, illetve a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) is, a botránynak anyagi következményei is vannak a csatorna számára, a Vodafone éppen ma jelentette be, hogy felfüggeszti hirdetéseit, amíg a TV2 nem garantálja, hogy a jövőben műsoraiban a női jogokat maximális tiszteletben tartja és tartatja.