Eddig tízen haltak meg a bikafuttatásokon Spanyolországban

Fotó: AFP / CESAR MANSO

-

Tízre nőtt az idei bikafuttatásokon felöklelt halálos áldozatok száma Spanyolországban, ahol legutóbb vasárnap halt bele a sérüléseibe egy negyvenes éveiben járó férfi.


Az áldozatot, akinek személyazonosságát nem hozták nyilvánosságra, többször is megdöfte szarvával egy bika az északkelet-spanyolországi Borriolban. A férfi a kórházban halt bele a sérüléseibe.


Az elmúlt héten négy haláleset történt az ország négy különböző pontján, ami azt jelenti, hogy a mostanival együtt – a 2009-es rekordot elérve – tízre nőtt a bikafuttatásokon felöklelt halálos áldozatok száma az országban. A halálesetek egyike Toledo közelében történt, ahol egy 55 éves férfit öklelt halálra egy bika, amelyet épp a mobiltelefonjával filmezett az áldozat. Egy 80 éves férfit a nyakánál nyársalt fel egy állat.

A halálesetek száma majdnem biztosan növekedni fog, mivel a kisebb városok rendszerint augusztusban és szeptemberben rendeznek ünnepségeket a védőszentjeik tiszteletére. A halálozási mutatók megugrásának egyik oka, hogy a gazdasági válság lecsengésével azon városok egy része, amelyek korábban lemondtak a bikás rendezvényekről a költségek lefaragása érdekében, most újra szerveznek ilyen eseményeket.

Manuela Carmena, Madrid frissen megválasztott polgármestere ugyanakkor kijelentette, hogy „egyetlen eurónyi közpénzt” sem fognak bikafuttatások finanszírozására fordítani.