Eddig tíz holttestet találtak a Mount Everesten az idei szezonban

Fotó: XINHUA / Bai Yu

-

Valószínűleg a szellőzés nélkül használt kályha végzett a tavaly eltűnt négy hegymászóval.


Nepáli serpák négy holttestet találtak a Mount Everest legmagasabban fekvő táborában. Az idegenforgalmi minisztérium szerint tavalyi eltűntek kerülhettek elő. A négy holttestet a 7950 méter magasan lévő 4-es táborban, két sátorban találták meg kedd éjszaka – mondta Mingma serpa, a Seven Summut Trek nevű csapatnak a tagja. A Himalayan Times értesülése szerint két külföldiről és helyi kísérőikről van szó. Alan Arnette amerikai mászó és Everest-blogger szerint valószínűleg szén-monoxid-mérgezésben haltak meg, mivel megfelelő szellőzés nélkül használtak kályhát a sátorban és megfulladtak.

A 4-es tábor az utolsó hely, ahol a csúcsra tartó hegymászók megpihenhetnek, fölötte kezdődik a halálzóna, ahol kevésbé rutinos alpinisták akár már pár perc alatt elveszíthetik az eszméletüket a ritka levegőben, ezért a legtöbben oxigénpalackot visznek magukkal. A halálzónában örök fagy uralkodik, a hőmérséklet gyakran mínusz 20 Celsius fok alá süllyed, hóeséskor többnyire megváltoznak a terepviszonyok is, ezért nagyon nehéz a szerencsétlenül jártak mentése.

Ang Tsering serpa, a Nepáli Hegymászó Szövetség elnöke szerint az idei szezon hidegebb, szelesebb és csapadékosabb az előző évekénél. A serpák szerint az idei szezon végzetesebbnek tűnik az átlagosnál, ám a Mount Everesten "a tragédia szinte normálisnak" számít, világ legmagasabb hegye minden évben követel áldozatokat, hol kevesebbet, hol többet.

Az azonosításra váró holttesteket azok a serpák fedezték fel, akik azért indultak a hegyre, hogy lehozzák Vladimir Strba 48 éves hegymászó holttestét. A szlovák alpinista a 8848 méteres csúcsról való leereszkedés közben betegedett meg vasárnap.

A fagyási sérülésektől szenvedő és nagyon legyengült férfi nepáli hegyi vezetők segítségével még lejutott a 4-es táborba, de életét már nem tudták megmenteni. Strba testét levitték a 6400 méteren lévő 2-es táborba, a tervek szerint még szerdán tovább viszik az alaptáborba – mondta Mingma.

A hónap végén befejeződő idei mászószezonban eddig tíz holttestet találtak a Mount Everesten: a négy, egyelőre ismeretlen személyen kívül egy szlovák, egy amerikai, egy ausztrál, egy svájci, egy indiai és egy 85 éves nepáli hegymászó.

A Nepáli Idegenforgalmi Hivatal a tavaszi szezonra 371 mászási engedélyt adott ki, ami rekordnak számít, de idén azért érkezett különösen sok hegymászó, mivel 2014-ben és 2015-ben nem volt alkalmuk megmászni a csúcsot.

A 2015-ös szezont derékba törte, hogy 19 hegymászó meghalt és 61 megsérült egy lavina miatt az alaptáborban, amelyet egy erős földrengés indított el, 2014-ben pedig egy lavina 16 hegyi vezető halálát okozta.

Az idei szezonban eddig mintegy 120-an hódították meg a világ legmagasabb hegyét nepáli oldalról. Tavaly 443 személy mászta meg a Mount Everestet nepáli és további mintegy 200 tibeti oldalról, a kihívás akkor öt ember életét követelte.

Kedd hajnalban Klein Dávid és Suhajda Szilárd is elindult a Mount Everest oxigénpalack nélküli meghódítására, a két hegymászó várhatóan öt nap alatt teljesíti a csúcsmászó kört. Az elmúlt másfél hónapban három akklimatizációs kört teljesítettek, az utolsó alkalommal rendhagyó módon a halálzóna kezdetén, 8000 méteren éjszakáztak, ezzel felkészítették a szervezetüket a csúcs elérésére.