Eddig másképp tudtuk, de a világ fele egyáltalán nem csókolózik

Fotó: Auguste Rodin - A csók / The Art Archive / Musée Rodin Paris / Gianni Dagli Orti

-

168 kultúra közül 91-ben ismeretlen a romantikus, erotikus csók, tárta fel egy új tanulmány. A legkevesebben Közép-Amerikában, a legtöbben a Közel-Keleten csókolóznak.
    Az ajkak a test legérzékenyebb területei, amelyek idegvégződési az agy örömközpontjával vannak kapcsolatban. A csókolózásról kimutatták, hogy csökkenti a kortizol nevű stresszhormon szintjét, és emeli a kötődésért felelős oxytocin hormonét, vagyis egészséges szokás. Igaz, van egészségtelen oldala is, hiszen egy-egy csókkal akár 80 millió baktérium is gazdát cserélhet.

    Az erotikus csók viszonylag új viselkedési forma, állítják a kutatók, bár az ember közeli rokonainak számító csimpánzok szintén csókolóznak. Náluk azonban a csóknak nincs szexuális jelentése, és a hímek között gyakoribb, mint a nőstényeknél.


Csókolózó csimpánzok


    A csimpánzok mellett az egyetlen majomfajta, amelyiknél van csók, a bonobó, de rajtuk kívül nemhogy a majmok, egyetlen más állat sem csókolózik úgy, mint az ember. Vannak ugyan állatfajok, amelyek összeérintik az orrukat, ajkukat vagy az arcukat, de ezek az aktusok nyálcsere nélkül zajlanak.

    Az embernél a csókolózást a legrégebben a hindu Védák említik, amelyek úgy írják le, mint egymás lelkének belélegzését. Az egyiptomi hieroglifák képein viszont csak egymáshoz simuló emberek láthatók, csókolózó párok nem.

    Egyes kultúrákban egymás megszaglászása alakult át csókká, de hogy ez mikor történt, arra egyelőre nincs válasz.


Még egy legendás ábrázolás

Gustav Klimt: A csók (Szeretők) (1908-09)