Eddig húzta az ország anyatigrise

Forrás: MTI Zrt. Fotószerkesztőség

-

Régóta pedzegetett távozásával is kommunikációs zavart okozott az amerikai kitiltási botrány óta anyatigrisként ismert Vida Ildikó NAV-elnök. Fontos pozíciók cseréltek gazdát a bankszektorban, és visszavonult Magyarország finanszírozása mellett kicsit a cégétől is Mark Möbius, a legendás befektető veterán. Mindeközben fordulóponthoz ért a hazai kamatpálya, őrült tempót diktálnak a lakáspiac szereplői, és a drágulás útjára lépett Görögország. Ez történt a héten a gazdaságban.


Ahhoz képest, hogy elvileg uborkaszezon van, és szinte egész héten 40 fok közeli hőmérséklet nehezítette a fajsúlyosabb gazdasági információk befogadását, nem volt eseménytelen, sem érdektelen a hét. Kezdődött rögtön azzal, hogy az emlékezetes amerikai kitiltási botrányban magát és az egész adóhatóság renoméját anyatigrisként védelmező Vida Ildikó távozott a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) éléről, amivel talán közvetlen felettesét, Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert is kissé meglepte.

Az egymásnak némileg ellentmondó, zavaros nyilatkozatok tükrében ugyanis úgy tűnik, Vida kilépésének pontos dátumáról nem szóltak neki, bár arról, hogy a NAV-nál fontos átalakítások lesznek, és az új struktúrához új vezetés kívánkozik, Varga is – és Lázár János miniszter is – beszélt az elmúlt hetekben. Az egyébként egyértelműen Simicska Lajos emberének tartott Vidával szemben a legfelsőbb szinteken fogyhatott el a bizalom: Orbán Viktor miniszterelnök elfogadta a NAV-elnök két hónappal korábban benyújtott felmondását.Egy biztos, Vida Ildikó rengeteg bosszúságot okozott a kormánynak az utolsó hónapokban, ő maga meg azzal szembesült mélységes megdöbbenéssel, hogy egymást érték a kormányzati bejelentések, üzengetések, miszerint a tudta és közreműködése nélkül alakítanák át a NAV struktúráját, személyi állományát, teljes működését.

Az is egyértelmű, hogy Vida Ildikó távozásával Simicska Lajos egyik utolsó bástyája is elesett az államigazgatásban. Immár csupán a postaügyekért és a nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős Németh Lászlóné van pozícióban, illetve Dávid Ilona, aki az egyik legfontosabb állami vállalatot, a MÁV-ot igazgatja, és aki saját magát körülbelül fél éve igyekszik távolítani a kormányfővel botrányosan összevesző Simicskától.

Az egykor Orbán közeli barátjának tartott üzletembernek mégsem ez fájhatott mostanában a legjobban, hanem hogy egy példátlanul szigorú döntés eredményeként a legfontosabb cége, a Közgép három évig egyáltalán nem indulhat közbeszerzési tendereken. Hogy ennek mi az oka, és miként írja át az ágazati erőviszonyokat, arról itt írtunk részletesen.


Jegybanki fordulat

Új helyzet állt elő a héten a pénzpiacokon is. A Magyar Nemzeti Bank újból csökkentette az alapkamat mértékét, ráadásul a várakozásoknál kicsit nagyobb ütemben, és azt is bejelentette, hogy ezzel vége a második kamatcsökkentési ciklusnak. Hosszabb pihenő, a kamat tartósabb szinten tartása következik, legalábbis ebben bízik a Monetáris Tanács.Hogy meddig sikerül ilyen mélyen tartani a kamatokat, az persze a világgazdasági folyamatoktól is nagyban függ, elsősorban a globális hangulatot döntően meghatározó amerikai Fed lépéseitől. A Janet Yellen által vezetett testület mindenesetre bakizott egyet: véletlenül kikerült egy eredetileg nem a nyilvánosságnak szánt dokumentum a várható kamatpályára vonatkozó előrejelzéssel.

Még szerencse, hogy nem volt benne drámaian más, mint amit eddig jeleztek: idén várhatóan már elmozdul a nulláról az amerikai kamatszint, és az ottani jegybanki stáb valamikor a negyedik negyedévben már 0,35 százalékos kamattal számol.

Ami a magyarországi banki ügyfeleket, befektetőket ebből érdekelheti, az a következő: az adósoknak hosszabb távon mindenképpen számolniuk kell a most rekord mélyen ülő kamatok emelkedésének kockázatával (erről már régebben írtunk, most minden eddiginél aktuálisabb), a banki betéteseknek meg ideje egy picivel kockázatosabb megoldások után nézniük, ha legalább csekélyke reálhozamot szeretnének zsebre tenni.

Nem véletlen, hogy az utóbbi hónapokban az ingatlanpiac is meglódult: hét éve nem adtak el ennyi lakást Budapesten, mint most, és szokatlan tempóban emelkedik a bérleti díjak szintje is, megint főleg, de nem kizárólag a fővárosban.

Szintén a Magyar Nemzeti Bankhoz kapcsolódó hír, hogy a héten kiderült: távozik Matolcsy György egyik alelnöke, Balog Ádám, mivel a jelenleg állami tulajdonban (szanálás alatt) álló MKB Bank vezérigazgatója lett. Helyére pedig Nagy Márton, eddigi jegybanki ügyvezető igazgató kerülhet, amennyiben a szükséges parlamenti meghallgatásokon átmegy, és véglegesítik a kinevezését. Nagy Márton volt egyébként az elmúlt időszak legnagyobb jelentőségű állami beavatkozásának, a deviza alapú jelzáloghitelek forintosításának az egyik kifundálója és motorja.

És ha már forintosítás: hamarosan napirendre kerül az autóhitelek forintra váltásának a kérdése is, erről valószínűleg ősszel születhet jogszabály. Minderre azért lehet szükség, mert noha a devizahiteles autóhitelek és személyi kölcsönök állománya alacsony, számszerűen viszont még mindig 200-250 ezer szerződésről van szó, amelyek mögött sok esetben végső fedezetként ugyanúgy az adósok háza, lakása áll, mint a valódi jelzáloghiteleknél. A tét tehát itt sem kisebb: a bedőlő autóhitelek következménye hasonlóan súlyos, mint a nem teljesítő lakáshiteleké.Mindeközben Görögországban

Továbbra is súlyos a helyzet Görögországban is, már ami az elmúlt hónapok kormányzati ámokfutásának, az elmúlt három hét bankbezárásának és a legfrissebb megszorítások hosszabb távú következményeit illeti. A bankok ugyan a hét elején újra kinyithattak, a görög parlamenti jóváhagyást követően pedig az ország nekikezdhet a következő hitelcsomag tárgyalásainak, de közben már emelkedett az áfa és néhány más adókulcs, drágul az élet.

A turisták ebből egyelőre nem sok rosszat tapasztalnak (bár picit drágult helyenként a saláta vagy a frappé), de októbertől már jóval drágább lehet egy utazás, és különösen a görögországi lakosok szenvedhetik meg a helyzetet. Az elemzők legalábbis igen borúlátóak: újra emelkedni fog a már most is riasztóan magas munkanélküliség, megint recesszió lesz, és senki nem tudja, hogy fog az ország valaha is kikeveredni az adósságcsapdából. Nem véletlen, hogy már Angela Merkel német kancellár is meglebegtette az adósságkönnyítést.


Ami még történt