Eddig huszonegyen haltak meg az amerikai rekordhidegben

Fotó: MTI/AP/The Herald-Palladium/Don Campbell

Már 21-en haltak meg az Egyesült Államokban a rekordhideg miatt. Az ország mind az ötven államában fagypont alatti hőmérsékleteket mértek.


Heten az északi Illinoisban, hatan Indiana államban haltak meg. A halálos áldozatok közül sokan hajléktalanok, akik nem voltak hajlandóak hajléktalanszállásokra menni, vagy nem értek oda időben. Öten hólapátolás közben estek össze és haltak meg. Kedden a minnesotai Embarrass volt az ország leghidegebb települése: a fagypont alatti 37 fokra ereszkedett a hőmérő higanyszála. Összességében negyvenkilenc amerikai nagyvárosban dőltek meg az eddigi hidegrekordok. A délkeleti New Orleansban, ahol a fagypont alatti három fok volt, a szerelvényboltokban elfogyott a vízvezetékekhez használt szigetelőanyag. Az északkeletebbre fekvő Atlanta egyik elővárosában megrepedt a hidegtől egy vízvezeték, a kiomló víz pedig ráfagyott a főútra. A fehér homokstrandjairól ismert floridai Pensacola ilyenkor általában nyüzsög a kocogóktól, kerékpározóktól és kutyáikat sétáltató emberektől, most pedig elnéptelenedett, a tengerparton elhelyezett kijelző mínusz hét Celsius fokot mutat. Hajléktalan férfi Washingtonban Hajléktalan férfi Washingtonban Négy nap leforgása alatt az Egyesült Államokban összesen 18 ezer repülőjáratot töröltek, de a hideg időjárás érzékeny fennakadásokat okoz a közúti forgalomban is, mivel jégpáncél fedi az utakat. Ez komoly fejtörést okoz a helyi hatóságoknak. Az amerikai média szerint egyes szövetségi államokban a máskor jól bevált sószórás - amely mínusz 9 fok alatt gyakorlatilag hatástalan - mellett a legkülönfélébb módszerekhez folyamodnak, hogy járhatóvá tegyék a csúszós utakat. Wisconsinban például a sajttermelés után fennmaradt savóval is locsolják az utakat. Millwaukee közlekedési igazgatóságának egyik illetékese szerint emiatt az utak „kissé sajtszagúak” lettek, de eddig senki se panaszkodott, viszont a sajtgyártó üzemek ingyen adják a savót. New York és Pennsylvania államban a cukor előállítása után fennmaradó cukorrépalével harcolnak a jégpáncél ellen, szakértők pedig azt vizsgálják, hogy a palagáz kitermelésekor keletkező ipari szennyvízzel jégmentesíthetők-e az utak.

A minnesotai Minneapolisban élő Boldog Anna azt írta a VS.hu-nak, hogy két hete még plusz 4 fok volt  - a jelenlegi mínusz 30 körülihez képest úgy érezte, amikor nyitott szövetkabátban ment a boltba, hogy szinte megsül. Most már annyira hideg van, hogy ha az utcán tartózkodik, és levegőt vesz, köhögnie kell, mert a levegő szinte sérti a tüdejét. „Vasárnap csöngettem egy kapucsengőn, és ahogy hozzáért az ujjam a fém részéhez, teljesen megsértett, mint mikor forró dologhoz ér az ember” - számol be a rekordhideg okozta állapotokról a magyar lány. New York-i járókelő sállal takarja el az arcát New York-i járókelő sállal takarja el az arcát A hideg miatt minden azonnal megfagy, ami a levegőbe kerül, így például az útra csapódott kipugógáz, ami elég veszélyes tud lenni. Szintén veszélyes a szél: ha erősen fúj, a mínusz 15 fokot mínusz 30-nak érzi az ember. Az utóbbi napokban nincs tanítás az iskolákban. Anna úgy tudja, Indiana államban csak vészhelyzet esetén lehet közlekedni. „Szóval piszok hideg van, és nagyon brutális tud lenni, de gyakorlatilag el tudsz létezni úgy, hogy csak minimálisan, pár perc/méter erejéig kelljen kint tartózkodnod” - írja Anna. A cseh Tamara Vlasic, aki a Maryland állambeli Baltimore-ban lakik, arról számolt be, hogy arrafelé nem is a havazás, hanem a hideg és a szél jelent problémát. „A szél miatt a 'csak' mínusz 19 fokot jóval hidegebbnek érezzük” - írja. Egy sörözőben üldögélt, amikor figyelmeztették, érdemes elindulnia, mert ha alkoholt fogyasztott, nem fogja annyira érzékelni a hideget, de attól még kihűlhet. Tamara egyik barátnője az Illinois államban lévő Springfieldben él, és azt mondta, a szél jégdarabokat vert az arcába, amitől a bőre kisebesedett.

A rekordhidegben különféle játékokat eszelnek ki, és kísérletezgetnek az amerikaiak. Sokan azzal próbálkoztak, hogy forrásban lévő vizet öntöttek ki a jeges levegőn: láthatták, amint a víz egy szempillantás alatt elpárolgott. Mások a vízipisztolyukat próbálták ki mini hóágyúként. Vannak, akik szappanbuborékot fagyasztottak tündöklő gömbökké. A hideg jéggé dermeszti ugyan a buborékban lévő vizet, a szappanoldat miatt azonban mégis megmarad a képződmény gömbformája. Több államban a levegőre teregettek ki nedves pólókat, amelyek percek alatt olyan merevvé fagytak, hogy akár ketté is lehetett volna törni őket.