Eddig húsz beteget kezelnek metil-alkoholos mérgezés miatt

Fotó: Getty Images/iStockphoto / Getty Images/iStockphoto

-

A kukákból kihalászott, eredeti palackokba töltötték az életveszélyes löttyöt. Zárjegy nem volt az üvegeken.


Mérgezést okozó metil-alkohol-tartalmú italokat foglalt le Hajdú-Bihar megyében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. Szerep községből kedd estig 20 embert vittek kórházba mérgezés gyanújával.

A mérgező italokat eredeti, a kereskedelmi forgalomból visszagyűjtött, illetve a szelektív hulladékgyűjtőkből származó üvegekbe töltötték és a házilag színre fújt kupakokra "Duty Free Shop" feliratú papírcímkéket ragasztottak. A hazai gyomorkeserűs üvegből hiányzik az utántöltést gátló eszköz. Zárjegy egyik terméken sincs.

"Fontos, hogy csak megbízható forrásból beszerzett alkoholos italokat vásároljanak, és senki ne fogyasszon zárjegy nélküli üvegekből, különösen az olyan üvegekből ne, amelyekre az előbbi leírás illik" – írta közleményében Leopold Róbert pénzügyőr őrnagy, vám- és jövedéki szóvivő.

A betegeket debreceni klinikákra, a karcagi és a berettyóújfalui kórházba vitték. Többségüket – köztük hat gyereket – a debreceni klinikákra szállították. A Debreceni Egyetem szerint két beteg állapota súlyos, többen művesekezelést kaptak.

Kardos József Jász-Nagykun-Szolnok megyei vezető mentőtiszt szerint három embert vittek a karcagi Kátai Gábor Kórházba.

A Püspökladányi Rendőrkapitányság testi sértés miatt rendelt el nyomozást.