Eddig bírta Donáth György mellszobra?

Fotó: VS.hu / Mudra László

-


Két nappal azután, hogy meghiúsult Donáth György szobrának felavatása a fővárosi Páva utca és az Üllői út sarkán, a mellszobrot eltávolították. Az antiszemita politikus szobrát pénteken kettő és fél három között vitték el, és még a feliratot is letakarták egy ragasztott márványlappal.


A bontást a Kőfaragó és Műkőipari Szövetkezeti Kft. munkatársai végezték el, Donáth mellszobrát egykor kezdték leemelni a posztamensről, és nagyjából egy óra alatt végeztek is a munkával – írja a Nol.hu. A lap információi szerint Donáth büsztjét egy teherautó platóján a kft. Új köztemető melletti telephelyére szállították. A lap szerint a Politikai Elítéltek Közössége, amely a szerdai szoboravatást is szervezte, dönthetett végül úgy, hogy a heves ellenállás miatt inkább elvitetik a szobrot.A köztéri alkotást Gulyás Gergely, a Fidesz alelnöke avatta volna fel szerdán, ahol azonban javarészt idősebb emberekből álló tüntetők gyűltek össze, akik már a formális lepellerántás előtt felfedték a szobrot, Gulyás Gergely és Boross Péter pedig feladták a ceremónia levezénylését.


Donáth Györgyöt koncepciós per útján, köztársaság-ellenes összeesküvés vádjával ítélték halálra és végeztették ki 1947-ben. Az viszont nem koholmány, hogy a politikus komoly ideológusa volt a politikai rasszizmusnak Magyarországon, antiszemitaként a zsidótörvényeket támogatta, ernyőszervezetet hozott létre a fajvédő szervezeteknek a harmincas évek végén.