Eddig a Germanwings-gép 70 utasának DNS-ét különböztették meg

Fotó: MTI / Francis Pellier

-

Hatodik napja, hogy keresik a francia Alpokban lezuhant Germanwings-gép második fekete dobozát, és igyekeznek megtalálni az áldozatok maradványait. A repülő a becsapódáskor millió kis darabra hullott szét, és a helyszínen lévő mentést vezető személy szerint eddig egyetlen ép holttestet sem találtak. A több száz, eddig összegyűjtött testrészből, maradványból vett DNS-minták hetven különböző embertől származnak.


A nyomozást vezető marseille-i ügyész arról tájékoztatta a BFM hírtelevíziót, hogy a DNS-mintákat Párizsban fogják összehasonlítani a hozzátartozóktól vett DNS-mintákkal, és azok alapján azonosítják az áldozatok maradványait.


A baleset helyszínén vasárnap is folytatódott a kutatás. Hatodik napja keresik a repülőgép második, a repülési adatokat rögzítő fekete dobozát, amelytől újabb részleteket remélnek. A mentőalakulat szerint nincs ok arra, hogy előbb vagy utóbb ne találják meg a második fekete dobozt is.
Folytatják az áldozatok maradványainak összegyűjtését is az 1500 méteres tengerszint feletti magasságban elterülő szakadékos, meredek hegyvidéken, ahova a mintegy hatvanfős alakulatot a Seyne-les-Alpes nevű településen kialakított központból két helikopter szállítja.

Az időjárás a hétvégén nagyon kedvező volt a kutatáshoz, sütött a nap, szélmentes volt az idő, a helikopterek folyamatosan tudnak repülni a mentőközpont és az attól légvonalban tíz kilométerre található helyszín között, amelyet éjszakánként négy csendőr őriz. A helyszínelő szakértőket napközben a francia hadsereg hegyvidéki alakulatai biztosítják.

A helyszín megközelítése a helyszínelők számára hamarosan szárazföldön is lehetségessé válik. Vasárnap ugyanis a hatóságok megkezdték egy út kiépítését Le Vernet településtől ahhoz a sziklafalhoz, ahol a repülőgép becsapódott.


A katasztrófa helyszínére a hétvégén a tengerentúlról származó áldozatok hozzátartozói látogattak el. Szombaton japán családok emlékeztek meg szeretteikről, vasárnap pedig latin-amerikai országokból, Venezuelából, Chiléből és Argentínából várják a hozzátartozókat.


A Germanwings német légitársaság Barcelona–Düsseldorf útvonalon közlekedő A320-as gépe, fedélzetén 150 emberrel, kedd délelőtt csapódott hegyoldalnak Franciaország déli részén, az Alpokban. A katasztrófa körülményeinek vizsgálatát vezető marseille-i ügyészség szerint a másodpilóta bezárkózott a pilótakabinba, és valószínűleg szándékosan vezette a gépet a hegyoldalnak.