Eddig 75 érmet szereztek a magyarok a FINA Masters vébén

Fotó: MTI / Kovács Tamás

-

Minden idők legjobb FINA Masters Világbajnokságának utolsó két napja előtt állunk – mondta Ed Evelly, a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) Masters bizottságának elnöke. A hétvégi úszódöntők után a záróünnepség augusztus 20-án, 19.30 órakor kezdődik a Margitszigeti Atlétikai Centrumban.


A vébén eddig 30 arany-, 24 ezüst-, és 21 bronzérmet szereztek a különböző sportágakban a magyar masters sportolók – írja közleményében a Bp2017 Világbajnokságot Szervező és Lebonyolító NKft. Julio C. Maglione, a FINA elnöke azt mondta: „biztos vagyok abban, hogy az évszázados hagyományokkal rendelkező magyar úszó- és vízilabda-sportnak további lendületet ad ez a fantasztikus siker. A világbajnokságra felépült új Duna Aréna, az újjávarázsolt Hajós Alfréd uszoda és a további létesítmények évtizedeken keresztül számtalan fiatal és idős úszónak, vízilabdázónak, műugrónak és szinkronúszónak biztosítják majd a sportolás semmihez sem hasonlítható élményét”. Maglione szerint „Magyarország csodát tett azzal, hogy rövid két év alatt kialakította a versenyhelyszíneket és megszervezte a világbajnokságot”.

Mohamed Diop, FINA Bureau Masters Liaison tagja azt mondta, minden korábbi várakozását felülmúlta, amit a Hajós Alfréd Uszodában a vízilabda mérkőzések alatt tapasztalt. Közel 5000 szurkoló követte már a csoportmérkőzéseket is, de a döntőn ennél is többen szurkoltak. „Bár még két nap hátra van, de megelőlegezhető, hogy ilyen csodálatos FINA Masters világbajnokságot még soha nem láthattunk” – mondta Diop.

A valaha volt eddigi legjobb FINA Masters világbajnokság utolsó két napja előtt állunk – mondta Ed Evelly, a FINA Masters bizottság elnöke. A szinkronúszók olyan gyönyörű környezetben és körülmények között versenyezhettek, amihez fogható korábban nem állt a rendelkezésükre, és a vízilabdázók mérkőzéseit kísérő hihetetlen hangulattal sem találkozhattak soha korábban a masters sportolók. A műugrók, az úszók csodálatosan érezték magukat Budapesten. „A létesítmények mellett pedig legalább ilyen fontos beszélni a budapestiekről, a magyarokról, akik tárt karokkal fogadtak bennünket. Szeretném megköszönni az önkénteseknek és a hivatalos munkatársaknak, hogy létrehozták ezt a csodálatos vébét” – mondta Evelly.

Végighallgatva a korábbi beszédeket úgy érzem, érdemes volt megrendezni” – mondta Gyárfás Tamás, a FINA végrehajtó-bizottságának tagja.

Szántó Éva, a BP2017 Nkft. ügyvezetője azt mondta: közel 10 ezer sportoló látogatott Magyarországra a Masters vébére, csak ma a Duna Arénában a váltóversenyeken 1050 csapat 4200 úszója állt rajtkőre. Az úszóversenyek még két napig folytatódnak, a sportág küzdelmeivel zárul a 17. Masters Világbajnokság, a záróünnepség pedig augusztus 20-án, 19.30 órakor kezdődik a Margitszigeti Atlétikai Centrumban.