Eddig 40 millióba került a Liget-projekt rendőri védelme

Fotó: VS.hu / Adrián Zoltán

-

A rendőrség folyamatosan járőrözik a Városligetben, és ott vannak a ligetvédők tábora közelében is.


A rendőrség több alkalommal nagy erőkkel, több száz főt mozgósítva biztosította a városligeti projekt két helyszínét. Előbb a Hermina úton, a volt közlekedési múzeumnál, majd az Olof Palme sétányon, a néhai Hungexpo-telken kezdődhetett el az építkezés a rendőrségi fellépés mellett. A biztonsági őrök és a tüntetők között olyan fokon izzott a feszültség, hogy a rendőri jelenlét nélkül komolyan eldurvult volna a helyzet.


Mindkét helyen az építési terület lehatárolása, majd az épületek bontása során találta magát szembe a kivitelező a ligetvédők meg-megújuló tiltakozó akcióival. De nemcsak a zöldszervezetek képviselőivel, a biztonsági őrökkel is akadt gondjuk.

A rendőrség válasza szerint a Budapesti Rendőr-főkapitányságnak 38 millió 788 ezer forintba, a Készenléti Rendőrségnek 2 millió 33 ezer forintba került a területet biztosítása, összesen 40 millió 77 ezer forintba. Ebben az összegben megtalálhatók a személyi juttatások, a dologi kiadások és a munkáltatót terhelő járulékok is. A rendőrség válasza szeptember 23-án érkezett, vagyis az adatok az addig keletkezett rendőrségi költségekre vonatkoznak.


Állandó jelenlét

Legutóbb augusztus második hetében volt jelentősebb rendőri akció, ekkor hat kisbusznyi rendőr számolta fel a ligetvédők táborát az Olof Palme sétányon, hogy folytatódhasson a törmelék kiszállítása Fótra.Két héttel korábban az azbeszttartalmú törmelék képezte a ligetvédők ellenállásának tárgyát, blokád alá vonták a sétányt, amit több óra múlva adtak fel. Ekkor a kivitelezőnek szintén szüksége volt a rendőrségi jelenlétre.

A legizmosabb rendőri beavatkozás július 6-án történt, amikor a kivitelező birtokba vette a Hungexpo-telket, ahol a ligetvédők március közepe óta táboroztak. A rendőrök előbb visszafoglalták az ingatlant, majd rendőri sorfalban egy huszáros kocogással bejuttatták a biztonsági őröket. Ezt követően a markológép beerőszakolása következett, amely több órán át tette meg a 20 méteres utat. Este több százan tiltakoztak a terület erőszakos elfoglalása miatt.

Volt dolguk a rendőröknek június 30-án is, amikor a ligetvédők a közlekedési múzeum tetejéhez, majd kéményéhez láncolták magukat több alkalommal. Előtte két nappal foglalták el a múzeumot, amelyet rendőri beavatkozással mentesítettek a ligetvédőktől. Ezt követően a ligetvédők jelenléte minimálisra csökkent a múzeumnál, majd heteken át szüneteltették ott a demonstrációt. Az elmúlt napokban ismét engedélyt kértek a múzeumnál való tüntetésre.


Nyomozás, büntetés

A rendőrség a biztonságiak által megvert ligetvédő ügyében nyomozást rendelt el. A rendőrségi intézkedés ellen fellépő francia férfi egy év börtönbüntetést kapott, és két évre kiutasították az országból hivatalos személy elleni erőszak miatt.

A rendőri jelenlét június 27-e óta folyamatosnak tekinthető a Liget-projekt startja miatt a Városligetben. Ezen a napon ünnepelték a labdarúgó-válogatottat a szurkolók, majd másnap hajnalban megkezdődött a közlekedési múzeum bekerítése.

A rendőrség egy napra sem szünetelteti a megfigyelést, járőrözést a Városligetben. A ligetvédőknek a volt Hungexpo-telek mellett kialakított alaptáborát egy-két saroknyi távolságból figyelik.