Ecuadori figyelmeztetés: Assange ne politizáljon

-

Lenín Moreno megválasztott ecuadori elnök csütörtökön emlékeztette az országa londoni nagykövetségén élő Julian Assange-t arra, hogy az évekkel ezelőtt neki felajánlott menedék egyik feltétele az, hogy ne avatkozzon be a politikába.


A határozott figyelmeztetés azt követően hangzott el, hogy a WikiLeaks kiszivárogtató portál alapítója a vasárnapi ecuadori elnökválasztás eredményét ünnepelve kirohant a Twitteren a vesztes Guillermo Lasso ellenzéki jelölt ellen. Lasso ugyanis megfogadta, hogy választási győzelme esetén, hivatalba lépésétől számítva 30 napon belül kiteszi a WikiLeaks ausztrál alapítóját Ecuador londoni képviseletéről.

A baloldali kormánypárt jelöltjeként Moreno viszont a kampányban azt mondta, engedni fogja Assange-nak, hogy maradjon.

"Szívélyesen felkérem Lassót, hogy hagyja el Ecuadort 30 napon belül" - írta Assange, utalva azokra a gyanúsítgatásokra, miszerint a bankárból lett politikus külföldön rejtegeti pénzét. Assange később bocsánatot kért nyilatkozatért, viszont azzal vádolta Lassót, hogy ő kezdte a kettejük közötti viszályt.

Guillermo Lasso szabálytalanságokra hivatkozva nem ismeri el választási vereségét, és a vasárnapi második fordulójában leadott szavazatok újraszámlálását követeli.

Julian Assange 2012 júniusában kapott menedéket Ecuador londoni nagykövetségén, hogy elkerülje kiadatását Svédországnak, ahol nemi erőszak vádja miatt akarják bíróság elé állítani. A WikiLeaks alapítója négy és fél éve nem hagyta el az épületet. Attól tart, hogy kiadnák az Egyesült Államoknak, ahol a titkos amerikai diplomáciai iratok tömeges kiszivárogtatása miatt szintén bírósági eljárás indulhat ellene.