Ecclestone női F1-et szeretne

Fotó: Getty Images / Mark Thompson

-

HÁTTÉR

Vagy legalábbis egy olyan, a Formula–1-eshez hasonló világbajnoki sorozatot, amelyben csak nők szerepelnének.


Bernie Ecclestone, a Formula–1 kereskedelmi jogait birtokló üzletember évek óta szorgalmazza, hogy az új évezredben is versenyezzen nő a sorozatban. Erre nyílt némi esély az Ausztrál Nagydíj hétvégéjén, amikor Valtteri Bottas hátsérülést szenvedett, és nem indulhatott. Végül azonban a Williams nem Susie Wolffot, hanem Pascal Wehrleint nevezte meg tartalék pilótájaként, azaz a tesztpilótaként a csapatnál dolgozó Wolff idén sem versenyez az F1-ben. Rajta kívül Carmen Jorda van még F1-es csapatnál, ő a Lotus tesztpilótája lett korábbi GP3-as versenyzőként.


AZ F1 EDDIGI NŐI PILÓTÁI

  • Maria Teresa De Filippis (olasz, 1958–1959) – 5 időmérő, 3 futam
  • Lella Lombardi (olasz, 1974–1976) – 17 időmérő, 12 futam, fél pont
  • Divina Galica (brit, 1976, 1978) – 3 időmérő, 0 futam
  • Desiré Wilson (dél-afrikai, 1980) – 1 időmérő, 0 futam
  • Giovanna Amati (olasz, 1992) – 3 időmérő, 0 futam
  • Susie Wolff (2014–2015) – 0 időmérő

A Maláj Nagydíjon állt elő Ecclestone azzal az ötletével, hogy az F1-versenyhétvégék részeként ki kellene alakítani egy női világbajnokságot is – írja a GP-live.hu.


Valahol el kell ezt kezdenünk, mert egyelőre a nők nem jutnak főszerephez a Forma–1-ben. Valamiért nem alkalmazzák őket, és ez egy jó lehetőség lenne arra, hogy valaki eljusson az F1-ig. A versenyeket a fő esemény előtt vagy talán az időmérő napján rendezhetnénk meg. Ez szuper lenne a Forma–1 számára, ami az egész versenyhétvégének jót tenne.

Bernie Ecclestone