EBESZ: többet kell tenni a magyar romákért

-


Jelentősebb erőfeszítésekre van szükség a magyarországi roma közösségek fenntartható és nem diszkriminatív lakhatásának előmozdítására - mondta az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatalának igazgatója. Michael George Link kiemelte a helyi hatóságok felelősségét és szerepét a nem diszkriminatív lakhatási politika kialakításában és megvalósításában.

Michael George Link két napot volt Magyarországon, találkozott Balog Zoltán emberi erőforrás miniszterrel, és elment Miskolcra is, ahol a roma kisebbségi önkormányzat és a polgárjogi mozgalom képviselőivel, a polgármesteri hivatal illetékeseivel és a rendőrkapitánnyal tárgyalt.

Michael George Link azt mondta, „Magyarország egyes részein aggodalmat keltő intézkedéseket vezettek be. Be kell fejezni a romák kilakoltatására vonatkozó rendeletek kiadását, és a roma közösség képviselőivel szorosan együttműködve kell megtalálni a megfelelő, fenntartható és diszkriminációmentes megoldásokat.” Felhívta a magyar hatóságokat, különösen a helyi vezetést, hogy „hajtsák végre a romák társadalmi beilleszkedését célzó és az egyenlő jogokat biztosító politikát”.