Ebből a szakmából több mint húszezer állás betöltetlen Magyarországon

-

A cégek csak azokat az állásokat jelentik be a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálatnak, amelyekkel kapcsolatban valamilyen állami támogatást remélnek.


Folyamatosan nő a bejelentett üres álláshelyek száma, s már kezd ijesztő méreteket ölteni. Idén az első három hónapban a vállalatok 36 ezer munkavállalót szerettek volna felvenni, de nem sikerült megfelelő jelentkezőket találniuk – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataiból. Míg 2012 első negyedévében még csak 16 ezer munkavállalót toboroztak sikertelenül a cégek, az idén ugyanebben az időszakban már 20 ezerrel többet. Az üres állások aránya 0,8 százalékról 1,7 százalékra ugrott négy év alatt, de a tavalyi utolsó negyedévi 1,4 százalékhoz képest is jelentős a növekedés. Az idén már a legnagyobb munkaerőhiánnyal küszködő feldolgozóipar önmagában csaknem 15 ezer állást nem tudott betölteni, több mint kétszer annyit, mint négy évvel korábban. A bányászat és kőfejtés kivételével lényegében minden ágazatban nőtt az üres állások száma, több szektorban is a duplájára 2012 óta - írja a Világgazdaság.

Ha az ágazaton belüli arányokat hasonlítjuk össze, akkor az informatikai és kommunikációs szektor van a legnagyobb bajban, ahol 2016 első negyedévében az állások 3,5 százalékát, csaknem 2900-at nem tudtak betölteni. Ráadásul ezen ágazat esetében mutatkozik meg a leginkább, hogy a bejelentett üres álláshelyek száma nem feltétlenül tükrözi a munkaerőhiány valódi mértékét. „A fejlesztési tárca által kezdeményezett tavalyi ágazati felmérés során az derült ki, hogy 22 ezer betöltetlen informatikai álláshelyről beszélhetünk Magyarországon” – mondta Major Gábor, az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetségének főtitkára.

A nagy különbség oka az, hogy a cégek leginkább az egyszerű fizikai és betanított munkát igénylő állásokat jelentik be a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálatnak, valamint azokat, amelyekkel kapcsolatban valamilyen állami támogatást remélnek. Az építőiparban sem valószínű, hogy csak kétezer ember hiányzik, pláne, hogy az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége nemrég 5-6 ezer potenciális ukrajnai munkavállaló alkalmazását tartotta szükségesnek, mivel az ország szinte minden részében, valamennyi építőipari alapszakmában a szükségesnél kevesebb a megfelelő képzettségű munkaerő.