„Ebben meg is lehet halni” – drogprevenció állami gondozottaknak

Fotó: VS.hu/Zagyi Tibor / VS.hu/Zagyi Tibor

-

Orvostanhallgatók Caramel társaságában látogattak egy miskolci nevelőintézetbe, hogy szexről és a kábítószerek veszélyeiről beszélgessenek a gyerekekkel.


„Van olyan drog, aminek az a neve, hogy krokodil? – csodálkozik rá Molnár Ferenc, ismertebb nevén Caramel, mennyivel többet tudnak nála a kábítószerekről miskolci Gyermekváros Gyermekjóléti Szolgálat állami gondozott gyerekei. Pedig sokan alig múltak tízévesek. Amikor rákérdezett, többen fel is tették a kezüket, hogy találkoztak már drogokkal, még ha nem is próbálták azokat. Az énekes a kábítószerek mellett még védekezésről és a monogám kapcsolatokról kérdezte őket, egy-egy téma után pedig előadott egy dalt. A beszélgetéssel összekötött minikoncert egy három részből álló beszélgetéssorozat záróeseménye volt. A korábbi eseményeken a Semmelweis Egyetem orvostanhallgató önkénteseivel beszélgettek a gyerekek ugyanezekről a témákról, a felnőttek kizárásával.


-


„Azért az nem mindennapi, hogy valaki találkozik a Caramellel. Én hallgattam a zenéjét a tévében és az interneten is, szeretem, mert nagyon jó hangja” – mondja az előadóművész performansza és az azt követő hosszan elnyúló autogramosztást követően a 12 éves Enikő. Ő volt az első, aki ajándék baseball-sapit kaphatott az énekestől. Enikő ugyanis elég bátor volt ahhoz, hogy megtörje a csoport hallgatását, amikor Caramel egy rövid bevezető után arról faggatta a körülbelül harminc összegyűlt gyereket, mit tudnak a biztonságos szexről. „A legbiztonságosabb az óvszer, mert nem megy át rajta a betegség” – mondta kisebb hezitálás után. A sapi mellett ezt Caramel azzal is díjazta, hogy elárulta: az ő húgát is Enikőnek hívják.

- - - - - - - - - - - - miskolc; gyermekváros; gyerekek; ajándék - - - - - - - - - -

Felmérések szerint a gyermekotthonokban a társadalmi átlagnál gyakoribb a droghasználat, több a korai terhesség, és több az abortusz is, ezért a Generali a Biztonságért Alapítvány ma már 12 gyermekotthonban szervez prevenciós beszélgetéssorozatot állami gondozott gyerekeknek drog és szex témakörben. Fekete Szilvia és Tél Bálint orvostanhallgatók tartották a gyerekeknek a foglalkozásokat. Ők úgy vélték, tényleg nagy szükség van a felvilágosításra. Úgy látom, hogy a gyermekotthonokban már aktív szexuális életet élnek a gyerekek, ennek ellenére egyáltalán nincsenek tisztában még az alapokkal sem. Nagyon elmaradottak a fogamzásgátlás és a nemi betegségek elleni védelem terén” – mondja Fekete, aki a szexuális felvilágosításért felelt. Az önkéntesek írattak a gyerekekkel tesztet is a foglalkozás elején és a végén, és azt figyelték meg, hogy a foglalkozások után többet tudtak már, mint korábban. Annak érdekében pedig, hogy a veszélyekkel ne csak elméletben legyenek tisztában,  szituációs játékokat játszottak, amelyek arra készítik fel a gyerekeket, hogy ne hozzanak felelőtlen döntéseket, ha valamikor úgy hozza az élet. „Ha egy gyerek is hallgat ránk, akkor már megérte idejönni” – mondja Tél.

- -

„Manapság már minden multinacionális cég felvállal valamilyen szinten egy társadalmi szerepet. Hogy ez milyen mélységű, azt mindig az adott cég dönti el. A Generalinál úgy álltunk hozzá, hogy ne csak a pénzt tegyük bele” – mondja Szalkay Katalin, a Generali Biztosító Zrt. társadalmi szerepvállalásért felelős szakértője. A vállalat éppen ezért egy szakmai szakértővel, a Fészek Gyermekvédő Egyesülettel működik együtt. A 2011 óta működő Generali Mosolyvadász program minden évben meghívásos pályázat útján szólítja meg a gyermekotthonokat. Hogy mennyi pénzből gazdálkodnak, azt Szalkay nem mondta el, annyit viszont elárult, hogy munkájukat elsősorban önkéntesek segítik.

-


Enikő úgy érzi, hasznos volt a foglalkozás. „Nem mindent tudtam. Nem tudtam például azt, hogy ebben meg is lehet halni” – mondja a drogozásról. Az is újdonság volt neki, hogy a kábítószer függőséget okozhat, pedig elmondása szerint többen is vannak a környezetében, akik drogoznak. „Azt hittem, hogy füveznek, az jó meg minden, beállnak, aztán ennyi” – mondja, majd hozzáteszi: ő maga nem akarja kipróbálni a drogokat, mert fél a hatásuktól.

-


Hogy miért tudnak az önkéntesek többet nyújtani, mint az intézeti nevelők? Leginkább azért, mert korban közelebb állnak a gyerekekhez, és orvostanhallgatókként nagyobb sikerrel tudnak fellépni a téma avatott szakértőiként. Ha ez nem lenne elég, mutatnak még a gyerekeknek képekeket is a lehetséges betegségekről, adu ászként pedig jön Caramel, aki a zárófoglalkozáson újból elbeszélget velük. Ha én mondtam volna ugyanezeket a szavakat, az alatt beszélgettek volna, és folyton be is szóltak volna, Caramelre viszont tátott szájjal figyeltek” – mondja Tél.

miskolc; gyermekváros; gyerekek; ajándék


Az intézeti gyerekek közül harmincan vehettek részt a foglalkozáson. Jórészt a kamaszkor elején jártak, és önként jelentkeztek. Dr. Dobosné Vörös Eleonóra, a Gyermkeváros megbízott igazgatója szerint azért ez a korsztály volt jelen, mert a prevenicóra kell fektetni a hangsúlyt: még azelőtt kell foglalkozni a témával, hogy rászokhatnának a drogokra. Ha már megvoltak az első próbálkozásaik az olcsó drogokkal, akkor sokkal nehezebb a helyzet. „Van két fiúcskánk, aki az elmúlt időben elég keményen szipuzik. A drogambulanciára járnak, de az csak akkor hatásos, ha önkéntesen mennek, kényszeríteni nem lehet senkit.” – mondja. A szexuális aktivitásból kifolyólag nála az intézetben még nem voltak nagyobb problémák – mondja. Inkább a szökésben lévő gyerekek vannak veszélyben. „Rendszerint náluk fordul az elő, hogy mire a rendőrség megtalálja, addigra már több hónapos terhes.”

miskolc; gyermekváros; caramel

-


Caramel jótékony hatásában Dobosné is bízik. „Ez egy nagyon jó példa a gyerekeinknek. Azt üzeni nekik, hogy az intézeti neveltetés még nem jelenti azt, hogy elveszettek” – mondja. Ezzel Caramel is egyetért. „Én is egy nagyon-nagyon hasonló életet tudhatok magam mögött, szóval van hasonlóság, és emiatt hitelesebben tudom feléjük kommunikálni a dolgokat” – mondja. Az énekes a gyerekeknek is beszélt róla, hogy egy telepen nőtt fel, szegénységben. Ha ezt hallják, akkor talán kevésbé fogják elhinni, ha később valaki azt mondja nekik, nem vihetik semmire. Emellett fontosnak tartja azt is, hogy a társadalom többi része tisztában legyen vele, mennyi nehézséget kell leküzdeniük az intézeti gyerekeknek. „Szerintem ezek a gyerekek nagyon kiszolgáltatottak, és szeretném, ha a közönségem erre egy picit jobban odafigyelne. Sokan nem is tudják, hogy ezek a gyerekek milyen nehéz körülmények között élnek” – mondja.