Ebben a szakmában már egyre kevesebbet keresnek

Fotó: Kálló Péter

-

Az életbiztosítási ügynököknek a következő években is szűkebb bevétellel kell kalkulálniuk.


Az ötödével csökkent tavaly az életbiztosítási ügynökök jutaléka a jutalékcsepegtetés bevezetése miatt. A közvetítők és az alkuszok száma is tovább csökkent, már csak 446 cég foglalkozik ezzel, és közülük 437 osztotta meg az adatait a Magyar Nemzeti Bankkal – írja a Világgazdaság. Ezek alapján a vagyonbiztosításokkal foglalkozó alkuszcégek sokkal jobb évet zártak, mint a nagyrészt életbiztosításokat értékesítő többes ügynökök. Az életágon ugyanis a jutalékbevétel csaknem 20 százalékkal csökkent, és nem érte el a 18,7 milliárd forintot.

„A jutalékcsepegtetés áll ennek a hátterében” – mondja Ertl Pál, a Quantis Holding vezérigazgatója. Az új szabály miatt a korábbinak a 77 százalékára esett vissza az átlagos jutalékszint. A 2015 elejétől alkalmazott rendszer lényege, hogy a biztosítók már nem fizethetik ki az ügynököknek a teljes jutalékot közvetlenül a szerződéskötés után. Az összeget folyamatosan folyósítják, és csak akkor fizetik ki, ha a biztosítási szerződés fennmaradt, és az ügyfél rendesen fizeti a díjakat.

A nyugdíjbiztosításoknál már 2014 közepe óta korlátozzák a költségeket (TKM-mutatókat), emiatt a jutalékokból is lecsípett sok biztosító. Kőrösi Zoltán, az Agenta Consulting Kft. értékesítési igazgatója szerint ez volt a másik ok, ami miatt csökkentek az értékesítők bevételei. A jegybank etikus biztosítási koncepciója alapján jövőre a normál életbiztosításoknál is csökkennek a TKM-ek, ami a jutalékok további megnyirbálását hozhatja.

A vagyonbiztosításokkal foglalkozó ügynökök és alkuszok számára viszont lassan véget érnek a szűk esztendők. A biztosítási díjak nőnek, a nem életág folyamatosan bővül. Tavaly 8,4 százalékkal nőtt a nem életbiztosítási szektor díjbevétele, az idén az első fél évben további 9 százalékos gyarapodást mért a jegybank. A közvetítői jutalékok valamelyest kisebb mértékben nőttek tavaly, mint a nem életbiztosítási díjbevételek. Az ügynökök és az alkuszok összesen 35,1 milliárd forintnyi jutalékot kaptak, ez 6 százalékkal magasabb a 2014-esnél.