Ebben a földi paradicsomban meditált a Beatles és írt 48 dalt

Forrás: Flickr

-

A Himalája lábánál, Indiában található az az egykori spirituális menedékhely (ásram), ahol a Beatles tagjai is naphosszat meditáltak és Maharishi Mahesh jóginak köszönhetően transzcendentális magasságokat tapasztalhattak meg. Mellékesen: leghíresebb és legborultabb számaiknak egy részét is itt írták. A hely hamarosan megnyílik a turisták előtt.


George Harrison, John Lennon, Paul McCartney és Ringo Starr 1968-ban érkeztek meg Maharishi Mahesh jógihoz, aki az egyik legismertebb meditációs módszer, a transzcendentális meditáció (TM) technikájának kidolgozásáról vált világszerte ismertté – írja a Daily Mail. A TM-et sok híresség elsajátította (többek között Andy Kaufman, David Lynch vagy Katy Perry), de a Beatles tagjainak volt szerencséjük a spirituális gyakorlatot annak hazájában és annak mesterétől megtanulni.Maharishit a hetvenes években már többen úgy ismerték, mint a Beatles guruját.

A lelki elvonulás helyének szánt ásramban a zenekar tagjainak kreativitására jó hatással volt a temérdek tudatmódosító, meditáció. Összesen 48 dalt írtak Indiában, olyan slágereket, mint a Back in the USSR, vagy a Mia Farrow testvére ihlette Dear Prudence. Prudence Farrow ugyanis pont akkor tartózkodott az ásramban, amikor Lennonék.Itt írta Lennon egyébként az I'm So Tired című dalt is, annak apropóján, hogy állítólag három hétig szenvedett álmatlanságtól.A terület 20 évig volt az Uttar Pradesh állam kezelésében, de miután letelt a húsz év, az indiai kormány visszakövetelte magának a területet, és úgy néz ki, hogy nem törődtek azzal, hogy az itteni épületek idővel lepusztulnak.

Most azonban eljutott a Rajaji Nemzeti Park odáig, hogy rendbe hozzák az ásram épületeit, és egy kisebb múzeumot is berendezzenek a Beatles ott töltött heteinek emlékére.