Ebben a cellában töltött egy évet Oscar Pistorius

Fotó: AFP / STEFAN HEUNIS

-

A dél-afrikai büntetés-végrehajtás először mutatta meg újságíróknak, milyen körülmények között töltötte büntetését a paralimpiai bajnok.


A dél-afrikai büntetés-végrehajtás képviselői kedden első ízben engedtek be újságírókat a pretoriai Kgosi Mampuri II nevű börtönbe, ahol a hatszoros paralimpiai bajnok, Oscar Pistorius a felesége megöléséért kiszabott ötéves börtönbüntetésének első ötödét töltötte.
A 7000 rab otthonául szolgáló hatalmas fegyintézetben egy apró cella volt Pistorius otthona egy priccsel, egy mosdóval és egy fürdőkáddal, amelyet a szomszéd cellában raboskodó cseh bűnözővel, Radovan Krejcirrel osztott meg.Pistorius 2013. február 14-én lőtte le feleségét, Reeva Steenkampot, akit – állítása szerint – betörőnek hitt, ezért lőtt rá többször is a fürdőszobaajtón keresztül. A bíróság végül gondatlanságból elkövetett emberölésért öt év börtönbüntetésre ítélte, amit a Kgosi Mampuri II börtönben kellett letöltenie.Pistorius végül csak tíz hónapot töltött a börtönben, ugyanis augusztusban feltételesen szabadlábra helyezték, miután ügyvédei azzal érveltek, hogy a sportoló, akinek mindkét lábát amputálták, fokozott veszélynek van kitéve a börtönlét során, és nem látják biztosítva a testi épségét. Pistorius a büntetése hátralévő részét így a nagybátyja birtokán lévő villában töltheti, ami ellen hangosan tiltakoznak a dél-afrikai jogvédő csoportok. Az ügyészség pedig azt szeretné elérni, hogy az eredeti vádat minősítsék át emberölésre, amiért akár 15 év börtön is kiszabható lenne.


Pistorius nagybátyjának birtoka