Ebben a Balatonban már csak megfőni lehet

Fotó: MTI / Varga György

-

Ne nagyon reménykedjen abban, hogy majd a Balcsin fog felfrissülni az elkövetkező napokban, a Balaton és a Velencei-tó vize ugyanis 28 fokosra melegedett.


A Köpönyeg szerint túlnyomóan napos és száraz időre kell számítani kedden is, 31 és 36 fok között alakulhat a hőmérséklet, azaz folytatódik a hőség. A Velencei-tó és a Balaton is egyre csak melegszik, bizonyos részeken már mindkettő 28 fokosra melegedett.
Szerdán sem várható enyhülés, sőt tovább melegszik majd a levegő, 38 fokkal is számolhatunk. Csütörtökre ígérnek szórványosan záport, zivatart, jégesőt.


Az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai szerint a kétezres években kétszer is harminc fok fölé melegedett a Balaton vize: Siófoknál 2003-ban és 2006-ban is 31 fokot mértek a vízbe dugott hőmérők.


Közben az ÁNTSZ meghosszabbította a hőségriadót

Az ÁNTSZ az Országos Meteorológiai Szolgálat legfrissebb előrejelzését és az Országos Közegészségügyi Központ javaslatát figyelembe véve az ország egész területére 2015. július 24-én 24.00 óráig meghosszabbította a 3. fokú hőségriasztást.


Ennek megfelelően a Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt. a hőségriadó ideje alatt fokozott készenlétet tart fenn, folyamatosan locsolják a budapesti közúthálózatot. A nappali műszakban elsősorban a lakótelepeket, sűrűn lakott városrészeket hűtik, éjszaka a budapesti fő- és közösségi közlekedési útvonalakat, így munkavégzésükkel nem akadályozzák a forgalmat. Az aszfaltra permetezett vízzel enyhítik a forróságot - az útburkolat 50-60 fokra is felhevülhet - így csökkentik a lakosság hőérzetét, javítják közérzetüket, illetve lekötik a port és a polleneket. A locsolással átmenetileg 6-8 fokkal lehet lehűteni a burkolatot. A BKV Zrt. megrendelése alapján naponta a meghatározott vonalakon és gyakorisággal locsolják a villamossíneket a kivetődés megakadályozására.

A Palatinus Strandfürdő, a Gellért Gyógyfürdő és Uszoda, valamint a Dagály Termálfürdő Strandfürdő és Uszoda visszavonásig meghosszabbított nyitva tartással - este 9 óráig, a Széchenyi Gyógyfürdő és Szent Lukács Gyógyfürdő este 10 óráig - várja a vendégeket.

A Fővárosi Vízművek Zrt. a hőségriadó visszavonásáig reggel 10 órától este 18 óráig mobil egységekből hűtött zacskós vizet oszt a Deák téren.