Ebben a 15 országban élnek a legtovább

Fotó: AFP / JUSTIN TALLIS

-

Hongkong vezet; Európából Olaszország és Izland került fel a dobogóra a várható leghosszabb élettartammal büszkélkedő országok listáján.


A Világgazdasági Fórum statisztikusait nem csak az egyes ország gazdaságának a teljesítménye érdekli, hanem az ott élők egészsége és várható élettartama is. Ezt az érdeklődést rendszerezték is, így megszületett a lista arról, hogy mely országokban élnek a legtovább az emberek.

A lista alapján elmondható, hogy van összefüggés egy ország fejlettsége és a lakóinak a várhat élettartama között. Néhány országban viszont a vártnál rövidebb ideig élnek az emberek a mentális betegségek elterjedésével összekapcsolható öngyilkosságok miatt.

A tízes lista első helyén Hongkong végzett 83,5 évvel. Szakértők a tai-csi jótékony hatásának tulajdonítják, hogy a hongkongiak idős korukra is aktívak és egészségesek maradnak, de az egészséges táplálkozás és a teázás is hozzájárul a hosszú élettartamhoz. A második helyen is egy ázsiai országot találunk. Japánban 83,1 év a várható élettartam, az ország a nők magas öngyilkossági adatai miatt szorult a második helyre. A dobogóra két európai ország került még fel: Olaszországban és Izlandon is 82,9 év a várhat élettartam főként az egészséges étrendnek köszönhetően.

A tízes listán ott van még Svájc, a legalacsonyabb elhízási adatokkal büszkélkedő Franciaország, Spanyolország. A hetedik helyen Szingapúr és Ausztrália, a nyolcadikon Izrael és Svédország osztozik. 81,5 évvel bekerült még az első tízbe az Egyesült Királyság és Norvégia, valamint 81,4 évvel Luxemburg és Dél-Korea.