Eb-pótselejtező: Nekünk semmi sem lehet elég jó

Fotó: AFP / ATTILA KISBENEDEK

-

Az északi stílus nekünk nem fekszik, de a szigetországi erőfoci sem a mi asztalunk, de a délszláv iskola is rossz emlékeket ébreszt. Viszont valakivel mégis muszáj lesz pótselejtezni, ha Eb-re akar menni a foci-válogatottunk. Megnéztük a lehetséges ellenfeleket.


Dánia

A selejtezőben

Sokáig magabiztosan őrizték az I csoport második helyét Portugália mögött, a selejtezők végére azonban “elfáradtak” - az utolsó három meccsen (Albánia ellen otthon, Örményország és Portugália ellen idegenben) csupán 2 pontot szereztek úgy, hogy egyetlen gólt sem rúgtak, igaz, kapni is csak egyet kaptak. Ők az egyetlen csoport harmadikok, akik kevesebb gólt lőttek, mint a magyar válogatott: 8 meccsen 8-at.

Pechük volt az albánokkal, mert ha balkáni csapat nem kapja meg a belgrádi botrány után a 3 pontot, akkor simán befutottak volna Aggerék a második helyre.


Magabztos tekintetek, a dánok biztosan nem tartanának tőlünk


A csapat

Igazi sztárjuk most éppen nem nagyon van a dánoknak. A Liverpoolban tíz évet lehúzó Daniel Aggert (most Bröndby), vagy az Arsenalban megszakításokkal nyolc szezont eltöltő (de 9 bajnoki gólnál tovább soha nem jutó) Niklas Bendtnert (most Wolfsburg) nevezhetjük sztárnak. A többiek inkább csak jó focisták, ahhoz éppen elég jók, hogy angol, spanyol és német klubokban légióskodjanak, vagy a dán élcsapatokkal (Bröndby, Midtyilland, Copenhagen) szerezzenk BL- és El-tapasztalatot.

Ellenünk

A két csapat örökmérlege: 16 mérkőzés, 9 győzelem, 4 döntetlen és 3 vereség, a gólkülönbség pedig 40-16 a javunkra. Utoljára 2009. október 14-én, egy tét nélküli vb-selejtezőn győztük le a dánokat 1-0-ra (Buzsáky Ákos góljával). A két válogatott legutóbb 2014 májusában találkozott egymással Debrecenben, az a meccs 2-2 lett.


Írország

A selejtezőben

Talán a legerősebb csoportban kellett helytállniuk, és az utolsó mérkőzésig versenyben voltak a továbbjutást érő 2. helyért. A német, lengyel, skót, grúz, gibraltári csoportban csak az utóbbi ellen lehetett pihenni. A többiek ellen viszont melózni kellett minden pontért - az meg az íreknek hagyományosan jól megy. Olyannyira, hogy a világbajnok németektől két meccsen 4 pontot szereztek.


Az írek ezzel a góllal verték meg a világbajnok németeket


Jöjjön, aminek jönnie kell


A csapat

A keret érdekessége, hogy a legutóbbi két selejtezőre nevezett 23-ból szinte mindenki az angol élvonalban játszik, aki nem, az meg a Championshipben (kivéve az MLS-ben focizó Robbie Keane-t és Kevin Doyle-t), de a bő keretben sincs olyan, aki az ír bajnokságban edződne. Azaz gyorsak, erősek, és már régen nem csak a “rúgd és fuss” stílus megy nekik. A csapat sztárja egyértelműen a válogatottsági és gólrekorder Robbie Keane, de sok a csapatban a 30 év körüli, nagyon tapasztalt játékos.

Ellenünk

A két csapat mérlege: 12 mérkőzés, 5 győzelem, 5 döntetlen, 2 vereség, a gólkülönbség pedig 25-18 a javunkra. Utoljára 1993 májusában vertük meg az íreket, méghozzá Dublinban 0-2-es félidő után. Az írek első gólját akkor a mostani másodedző, Roy Keane rúgta. A két válogatott utoljára 2012-ben találkozott, és egy eseménytelen 0-0-t játszott a Puskás stadionban.


Norvégia

A selejtezőben

A H csoportban egy ponttal csúsztak Horvátország mögé, pedig még vezettek is az utolsó meccsükön Olaszország ellen, de végül mégis kikaptak 2-1-re. Hat meccset nyertek a tízből, és még az olaszok elleni oda-vissza zakó, sőt még a horvátok elleni zágrábi 1-5 is belefért volna, ha a hatodik játéknapon nem játszanak 0-0-t otthon Azerbajdzsánnal. Csak négy meccsen kaptak gólt, de így is összejött nekik tíz, a fele, ugye, egy meccsen.


A norvégokat 30 éve nem vertük meg, nem biztos, hogy pont most jött el a mi időnk


A csapat

Az utolsó két selejtezőre nevezett 23-as keretben hét otthon játszó van, ők a Rosenborgban, a Moldeban és az Odd csapatában játszanak. A többiek légiósok, svéd, osztrák, holland, angol és német csapatokban. Közülük ketten - a kapus, Rune Jarstein, és a csapatkapitány, Per Ciljan Skjelbred - a Dárdai Pál irányított Hertha Berlinben. A csapat sztárjának kinevezhetnénk a Real Madrid által szerződtetett Martin Ödegaardot, de szerintünk a Rosenborg csatára, Alexander Söderlund jobb játékos nála, és lehet, hogy jobb lesz a 22 éves Valon Berisha is, aki a Red Bull Salzburgban 86 meccsen 15 gólnál jár.

Ellenünk

A két csapat örökmérlege: 17 mérkőzés, 7 győzelem, 5 döntetlen, 5 vereség, a gólkülönbség 32-19 a javunkra. Ijesztő adat, hogy utoljára 1981 októberében a következő évi vb selejtezősorozatában vertük meg őket (4-1), azóta 9 meccsen 5 döntetlen és 4 vereség a mérlegünk. Utoljára három éve, 2012 novemberében játszottunk ellenük, a Puskásban rendezett barátságos meccsen simán nyertek 2-0-ra.


Szlovénia

A csoportban

Anglia és Svájc mögött végeztek a 3. helyen az E csoportban. Ötször nyertek, négyszer kikaptak, és 18 gólt rúgtak, igaz abból nyolcat San Marinónak. Viszont mindkét továbbjutóval nagyon jó meccseket játszottak: Svájcot otthon megverték, idegenben pedig úgy kaptak ki, hogy a 80. percben még 2-0-ra vezettek. Hazai pályán az angolokkal is partiban voltak, egyszer vezettek, egyszer egyenlítettek, de a végén itt is kaptak egy gólt. Ha nagy a tempó, akkor a meccsek végére elfáradnak, de félő, hogy mi nem tudunk olyan tempót diktálni, amibe belefáradnának.


548742663

A szlovén csapat a nagyok ellen is oda tudja tenni magát


A csapat

A szűk keretbe csak három otthon játszó fért be, mindannyian a bajnoki bronzérmes Domzale játékosai. A többiek olasz, spanyol, német, francia, török vagy éppen japán klubokban játszanak. A csapat két ásza az Internazionale kapusa, Samir Handanovic, aki méltatlanul alulbecsült a maga posztján, valamint a Fiorentina középpályása, Josip Ilicic, aki a Serie A egyik legjobbja a maga posztján.

Ellenünk

A két csapat örökmérlege: 4 mérkőzés, 1 győzelem, 3 vereség, a gólkülönbség 3-5. Utoljára több mint hét éve, 2008 tavaszán találkozott egymással a két válogatott, Zalaegerszegen 1-0-ra győztek a vendégek. Egyetlen árva sikerünket tíz évvel korábban értük el, amikor 2-1-re győztünk hazai pályán. A két csapat még nem játszott egymással tétmérkőzést.


A fentiek alapján nem nagyon tudunk dönteni, a legnehezebb dolgunk talán az írekkel, míg a legkönnyebb - de korántsem könnyű - a szlovénokkal lenne. Az biztos, hogy sebességben egyik csapattal sem tudjuk felvenni a versenyt, fizikumban a szlovénokkal talán. És talán lélektanilag is könnyebb lenne ellenük, mint a csupa Premier League-játékossal felálló írek, a 30 éve le nem győzött norvégok, vagy a skandináv magabiztossággal pályára lépő dánok ellen.

Vasárnap 11.20-kor megkapjuk a választ, és lesz egy hónapja a válogatottnak, hogy testben és lélekben felkészítse magát a várható küzdelemre.


KÖVESD A VS SPORTROVATÁT A FACEBOOKON IS!