E-stadiont vesz a Google

Fotó: Dfactory / Flickr CC-BY / Dfactory / Flickr CC-BY

-

HÁTTÉR

Tudják miben van őrületesen sok pénz mostanában? A sportokban. Szűkítünk, az e-sportokban. Ez az, amikor kevesen játszanak videojátékot és sokan nézik. Ezt pedig a Google is tudja.


Megvenné a Google a legnagyobb, élő videojáték-közvetítéseket sugárzó oldalt, a Twitch.tv-t. Az egymilliárd dolláros üzletről pletykát az amerikai Variety magazin tudta meg. A Wall Street Journalnak pedig sikerült kihúznia a forrásaiból, hogy valóban zajlanak tárgyalások a két cég között. Igaz, az utóbbi lap szerint az üzlet korai szakaszban van, még nem nyomtatják a szerződéseket. A havi egymillió felhasználóval - és ezek csak a közvetítők, nem a nézők - büszkélkedő Twitch népszerű felvásárlási cél. Korábban a Microsoft is tett ajánlatot, de arra nemet mondtak. Pedig együttműködés már van a cégek között: az Xbox One tud a Twitchre streamelni. Meg persze a Playstation 4 is.Felzárkóztató képzés: Free to play

A Google-nél és a Twitchnél egy cég van jobban képben az e-sportok helyzetével: a Valve. A cég játékfejlesztőnek indult (Half-Life, Counter-Strike), majd a játékokhoz épített egy játékboltot (Steam), mostanra pedig versenyeket is szervez. A Dota 2 nevű - amúgy ingyen letölthető, fizetős elemekkel csinosítható - játék The Internationals nevű bajnokságának már az első évében is egymillió dollárt vihetett haza a nyertes. 2013-ra 2,8 millió dollárra nőtt a verseny összdíjazása, idén ötmillió felett lesz. Egy ilyen nyeremény bezsákolása után már nem szólnak rá az emberre, hogy túl sokat számítógépezik. A Dota 2 pedig csak egy az e-sportok közül. Vastag dollárokat nyerhet a legjobb starcraftozó, League of Legends játékos vagy CS-s is. A Valve pedig, afelett érzett örömében, hogy megint talált egy őrületesen népszerű bizniszt magának, le is forgatott egy remek dokumentumfilmet a játékosokról. Lentebb megnézheti, a változatosság kedvéért ezt is ingyen.