Dzsudzsáknál kipukkadt a lufi

Fotó: MTI / Kovács Tamás

-

Elégedett, de az edzőtábor fáradalmait a lábukban hordó játékosok nyilatkoztak az Elefántcsontpart elleni felkészülési meccs után. Működött a taktika, de támadásban még van hová fejlődnünk. A keretszűkítés előtt mindenki izgul, csak Bernd Storcknak van jó dolga.


A nyári Európa-bajnokságra készülő magyar válogatott utolsó hazai felkészülési mérkőzését játszotta pénteken a Groupama Arénában. Az Elefántcsontpart elleni 0-0 után a VS-nek is nyilatkozó játékosok elégedettek voltak a mutatott produkcióval, még úgy is, hogy nem titkolták, a második félidő végére már elfogyott az erő.


Dzsudzsáknak bőven jutott a párharcokból


„Az első félidőben kimondottan jól játszottunk, még akkor is, ha csak egyetlen igazán nagy lehetőséget dolgoztunk ki – mondta a 89. percben lecserélt csapatkapitány, Dzsudzsák Balázs. – Az okvetlenül biztató, hogy többet birtokoltuk a labdát, és mertünk is focizni.”

Azt Dzsudzsák is készséggel elismerte, hogy a támadóharmadban nem voltunk valami acélosak, a rendre elrontott utolsó passzokat egyértelműen az ausztriai edzőtáborból hazahozott fáradtság számlájára írta.

„Egy kicsivel frissebbnek kell lenni ahhoz, hogy igazán érezzük a finom mozdulatokat, az utolsó passzokat. De eszemben sincs mindent erre fogni, ezen majd túl fogunk lendülni a következő meccsre.


Egy láthatóan jó csapat ellen játszottunk egy olyan meccset, ahol az ellenfélnek egy félidőn át nem volt helyzete, nekünk viszont igen.

Az ezúttal a pálya jobb szélén szélső szerint jó volt látni, hogy voltak jó megoldások, látszott az elképzelés, ami kezdettől fogva az volt, hogy ne engedjék az ellenfelet építkezni, minél előbb támadják meg, szerezzenek labdát, és minél gyorsabban próbáljanak játszani.


Nem akarták engedni építkezni az ellenfelet


„Néha egy kicsit túlvariáltuk, ha egy-egy helyzetben passz helyett inkább beadást választunk, még komolyabb helyzeteink lehettek volna. Nekem is voltak olyan megmozdulásaim, amikor csak toltam, toltam befelé a labdát, kerestem a jó lövőhelyzetet, a végén pedig oda lett a lehetőség.”

Az első félidő jobb játékára lehet építeni, mondja Dzsudzsák, aki megérezte, hogy lassan két hónapja nem játszott végig tétmeccset, és a végére „kidurrant a lufi”, de a mai teljesítmény mindettől függetlenül bizakodásra ad okot.


Nagyon jó szereplésre számítok az Eb-n! Főleg akkor, ha ugyanezt a harcosságot, csapatmunkát tudjuk beletenni minden meccsbe.

Perdöntő lesz az első találkozó, ha ott pontot szerzünk, akkor biztos vagyok benne, hogy továbbjutunk a csoportból.”

Afrika bajnoka ellen a portugálok elleni Eb-meccs modellezése lett volna a feladat, azonban Kalouék nem nagyon erőltették a támadásokat, amit Cristiano Ronaldoékról majd aligha mondhatunk el. De lehet, hogy ez a csapat védekezésének volt a dicsérete, ahogy több játékos is megfogalmazta.

„Mindenki koncentráltan játszott, próbálta a rá szabott feladatot végrehajtani. Az, hogy nem kaptunk gólt, dicséretes, egyúttal önmagáért beszél” – mondta Király Gábor, aki pénteken 102. alkalommal állt a válogatott kapujában, amivel már egyedüli csúcstartó.

„Az elején nem találtak rajtunk fogást, jól működött a visszatámadásunk, aztán kicsit elfáradtunk – mondta a Videoton védője, Juhász Roland. – A magabiztos, technikás, labdabiztos játékkal valóban tudtuk modellezni a portugálok elleni meccset, még ha ők nem is támadtak annyit.”


Juhász Rolandon nem látszott, hogy mostanában kevesebbet volt a pályán


Juhász a VS-nek elmondta, a kapitány külön kérése volt, hogy magasan védekezzenek, azaz néha egészen közel a felezővonalhoz, minél jobban betolva az afrikai csapatot, hogy a kapujukhoz a lehető legközelebb tudjanak az elöl lévők labdát szerezni.

„Azért volt ma kevesebb dolgunk nekünk, védőknek, mert nagyon jól szűrtek az előttünk lévők. Ez alapvető eleme a játékunknak, ami ma egészen jól működött, főleg az első félidőben.”

A második játékrészben a kapuban álló Gulácsi Péter is a jó védekezést emelte ki. Egyetlen lövést kellett hárítani, az is a kapu közepébe tartott.

„A lényeg, hogy szervezettek voltunk végig. Próbáltunk előrelépni a labdabirtoklásban, és ez a meccs egyes részeiben sikerült is. Az első félidőben, amíg frissek és dinamikusak voltunk, volt néhány tetszetős, gyors támadásunk, hátul pedig biztosan álltunk a lábunkon, nem nagyon volt helyzete az ellenfélnek, ami mindenképpen jó jel.”


Gulácsi Péter

Gulácsi Péter nemcsak klubjában került be a kapuba, de a válogatottba is visszatért közel két év szünet után


Az RB Leipziggel a Bundesligába feljutó kapus reálisan eredménynek nevezte a legjobb afrikai csapat ellen elért 0-0-t, különösen annak tükrében, hogy a második félidőben már nem voltunk annyira hatékonyak.

„Mégiscsak egy jó ellenféllel játszottunk, nagyon jó minőségű játékosok voltak a túloldalon, akik azért nem akartak itt kikapni.”


Még Juhásznak is új lesz

A következő, egyben utolsó felkészülési mérkőzést a világbajnok Németország ellen játsszuk június 4-én Gelsenkirchenben. A csapat addig visszatér Ausztriába, ezúttal Leogangba, ahol, mint azt többen is elmondták, már a taktikai elemek csiszolásán, a gyorsaság és a robbanékonyság csúcsra járatásán lesz a hangsúly. Bernd Storcknak május 31-ig kell kijelölnie a Franciaországba utazó 23-as keretet, azaz lesz izgalom bőven a Salzburg közelében lévő edzőtáborban.


Magyarország-Elefántcsontpart, Groupama aréna

A meccs végén együtt énekelték a himnuszt a szurkolókkal


„Egy kicsit mindenki izgul, mindenki tisztában van az előttünk álló tíz nap és az azt követő Európa-bajnokság tétjével – mondta a rutinos Juhász Roland, akinek 32 éve és 91 válogatottsága ellenére ugyancsak ez lesz az első keretszűkítése felnőtt világverseny előtt. – Még utoljára mindenki oda fogja magát tenni, biztos, hogy nehéz dolga lesz a kapitánynak. De, szerintem, ő is inkább egy ilyen helyzetet kíván magának, mintsem azon kelljen gondolkoznia, hogy kivel töltse ki a keretet.”