Dzsudzsákéknak kell bosszút állni a megvámolt magyar szurkolókért

Fotó: MTI / Illyés Tibor

-

Talán ekkora még nem volt a magyar népsűrűség a Norwegian Airlines egyik repülőgépén sem, mint a Budapestről szerda kora délután Oslóba induló járaton. Gyakorlatilag minden harmadik utas a csütörtöki, Norvégia-Magyarország Eb-pótselejtezőre tartott, köztük mi is.


„Én ott voltam Észak-Írországban és Görögországban is, persze, hogy Norvégiába is kimegyek” – mondja kérdésünkre egyikük. Azt is elárulja, hogy mit fogunk játszani, szerinte Oslóban 2-1-re kikapunk, vasárnap pedig 1-0-ra nyerünk Budapesten, tehát kijutunk az Európa-bajnokságra.

Javíthatatlan optimistának tartja magát, de amikor arról kérdezzük, hogy ki a legjobb játékosunk, nem igazán tud kit mondani. „Gera már lassú, Böde még talán ügyes lenne, de nem képes kiegyensúlyozott teljesítményre. Az a baj, hogy nemzetközi szinten nincs egyetlen jegyzett focistánk sem” – jegyzi meg, ami azért is érdekes, mivel Bernd Storck szövetségi kapitány a minap pont azt nyilatkozta, hogy nemzetközileg is gyors, jó játékosok alkotják a magyar válogatottat.


Újpesttől kezdve a Videotonig, sokfelől érkeztek szurkolók


Megkérdeztük őket Storckról is, hiszen a szövetségi kapitány meglehetősen megosztó személyiség, egyikük szerint nincs irigylésre méltó helyzetben a német szakember. „Kicsit sajnálom őt, mivel most bedobták őt a mély vízbe, de majd meglátjuk, hogyan teljesít.”

Egyetértettek abban, hogy Király Gábor helyett valaki másnak kellene védenie. „Persze biztos önbizalmat ad a jelenléte, de ő már a múlt. Nem is igazén emlékszem a selejtezősorozatból egyetlen bravúrjára sem. Én például Újpest-szurkoló vagyok, de a Fradiból Dibuszt is jobb kapusnak tartom, ahogy Bogdánt is.”


Király felett már eljárt az idő?


„Én Királyt be sem hívtam volna – vág közbe egy másik szurkoló. – Mint ahogy Szalait sem, vannak nála sokkal jobb formában lévő csatáraink. Igazából elől megvagyunk, ahogy kapusposzton is, és talán a védelemben is, a középpályánkkal van a gond. Mindenesetre reméljük, hogy nem hiába utazunk el Norvégiába.”

Egy másik szurkolói csoport büszkén hozta fel a dobozos Borsodi söröket a repülőre, de örömük csak addig tartott, amíg el nem foglalták a helyüket, ugyanis azonnal elvették tőlük a jó kis hazait. „Elvette baszki, hova viszi, a pilótának?


Na, majd Dzsudzsákék adnak ezért a pofátokra holnap!”

– mondja egyikük a magyarul nem beszélő norvég stewardessnek. Kisvártatva egy másik szurkolónál előkerül egy vodkás üveg, lekapcsolják azonnal ezt a szállítmányt is a norvég légiutas-kísérők. Cserébe ajánlanak enni-inni, de nem ingyen, úgy még egy kávét sem adnak. Bár jegyezzük meg: wifi legalább van a repülőn, ingyen, de valószínűleg ez nem vigasztalja az alkoholtól megfosztott magyar szurkolókat.

Európa egyik legdrágább városa Oslo, ez a norvég repülőgépeken is érezhtő, egy szendvics egy kisdobozos kólával 85 norvég korona (Kb. 3000 forint), egy Twix csoki 25 korona (kb. 900 forint) és ami a legfontosabb: egy 0,33-as sör 45 korona (kb. 1500 forint), azért nem egy 200 forintos Borsodi. Amíg az egyik norvég utas berendel egy lazacos menüt egy kis palack vörösborral, addig az előtte ülő magyar előveszi, és elkezdi kicsomagolni az otthonról hozott szendvicset.


Itallap a norvég repülőgépről, egy norvég korona 33-38 forint


Kérdés, hogy mi lesz a magyar szurkolókkal Oslóban, ha komolyan veszik a hatóságok a szabályokat. Ugyanis amellett, hogy – az MLSZ tájékoztatása szerint - nem szabad majd a stadionban felállva szurkolni, különben kivezettetik őket, a szórakozóhelyekre sem engednek be ittas embereket, és nyilvános helyen sem lehet alkoholt inni, ha utóbbit valaki megszegi, közel félmillió forintnak megfelelő összeget is kaphat bírságként. Egyik szurkolótársunk erre így reagált: „Nem hiszem, hogy bármelyikünket is érdekelni fogja ez, úgyis berúgunk, és felállva fogunk szurkolni. Egy dolog érdekel bennünket most: hogy a norvégokat oda-vissza.”