Dzsudzsákéknak csak a győzelem lehet jó Belfastban

Fotó: MTI / Beliczay László

-

A hétfői északír–magyar labdarúgó Európa-bajnoki selejtezőmérkőzésnek mindkét csapat számára komoly tétje van: a hazaiak győzelmükkel kijutnak a 2016-os, franciaországi Európa-bajnokságra, míg a magyarok csak akkor maradnak reálisan versenyben az automatikus részvételt jelentő első két helyért, ha nyernek.


A 7 forduló után az F csoport élén álló északírek négy ponttal előzik meg a harmadik, pótselejtezős helyen álló magyarokat, azaz sikerükkel behozhatatlan, hétpontos előnyre tehetnek szert két körrel a vége előtt, ami azt jelenti, hogy az 1986-os mexikói világbajnokság után először juthatnak ki világversenyre. Hasonló a célja egyébiránt a magyar válogatottnak is.
Bernd Storck együttese számára azért csak a három pont megszerzése lenne igazán kedvező, mert döntetlennel megmaradna a négypontos különbség a két csapat között, ráadásul a második helyezett románok is növelhetnék hárompontos fórjukat, amennyiben hazai pályán nyernek a tavaly világbajnoki nyolcaddöntős, ugyanakkor jelenleg nyeretlenül sereghajtó görögök ellen. Ennek a forgatókönyvnek a megvalósulásával minimálisra csökkenne annak az esélye, hogy a magyarok az első vagy második helyen végezzenek.


Két évvel ezelőtt Kyle Lafferty elbánt velünk az Üllői úton, most visszavághatunk a vereségért


A pontvesztés olyan szempontból is hátrányos lenne, hogy a negyedik finnek két vagy három pontra megközelíthetik a magyarokat, amennyiben – a papírformának megfelelően – hazai pályán legyőzik a Feröer-szigetek csapatát, azaz veszélybe kerülne a pótselejtezőt érő pozíció is.
Magyar szempontból a legideálisabb forgatókönyv az lenne, ha a győzelem mellett Románia kikapna Görögországtól, akkor ugyanis a magyar-román duó egyaránt 15 ponttal állna. Ráadásul idegenben szerzett góllal a magyaroknak kedveznének az egymás elleni eredmények – tavaly Bukarestben 1-1-es, Budapesten pénteken 0-0-s döntetlen született –, azaz a selejtezősorozat során először kvalifikációt érő helyen állna a nemzeti együttes.


Érdekesség, hogy Eddig háromszor játszott a magyar labdarúgó-válogatott hétfői ellenfelével, Észak-Írországgal Belfastban, s minden alkalommal győzött. A hazai találkozókat is figyelembe véve négy győzelem és egy vereség a mérleg. Az egyetlen kudarcot a legutóbbi találkozón, egy éve, Pintér Attila irányításával szenvedte el a magyar csapat Budapesten, az Európa-bajnoki selejtezősorozat első mérkőzésén.

A magyar-északír múlt:
1988.10.19., Budapest: Magyarország–Észak-Írország 1-0 (0-0), vb-selejtező
1989.09.06., Belfast: Észak-Írország–Magyarország 1-2 (0-2), vb-selejtező
2000.04.26., Belfast: Észak-Írország–Magyarország 0-1 (0-0), barátságos
2008.11.19., Belfast: Észak-Írország–Magyarország 0-2 (0-0), barátságos
2014.09.07., Budapest: Magyarország–Észak-Írország 1-2 (0-0), Eb-selejtező


Eb-selejtező, F csoport, a 8. forduló hétfői programja:
Észak-Írország–MAGYARORSZÁG, Belfast 20.45
Finnország–Feröer-szigetek, Helsinki 20.45
Románia–Görögország, Bukarest 20.45

A csoport állása 7 forduló után:
1. Észak-Írország 16 pont
2. Románia 15
3. MAGYARORSZÁG 12
4. Finnország 7
5. Feröer-szigetek 6
6. Görögország 2