Dzsudzsák topligás szintű, Nagy Ádám még kevés

Fotó: AFP / ATTILA KISBENEDEK

-

A világ egyik legelismertebb játékosmegfigyelőjét, Riccardo Guffantit arra kértük, hogy elemezze ki nekünk Dzsudzsák Balázs és Nagy Ádám játékát. Szerinte Nagy előjelei nagyon jók, Dzsudzsák pedig még reménykedhet egy topligás szerződésben.


Novemberben kétnapos tanfolyamon tartott előadást Riccardo Guffanti, a világ egyik legnagyobb játékosmegfigyelő hálózatával rendelkező Udinese megfigyelője, azaz scoutja. Az olasz klub nagyobb scouthálózatot üzemeltet, mint a Barcelona, többet is költ rá. Összesen 25 megfigyelő dolgozik náluk főállásban, plusz legalább ennyien mellékállásban. Évente 15 millió eurót költ a klub a játékosmegfigyelésre, olyan sztárokat neveltek az európai focinak, mint Alexis Sánchez (Arsenal), Mauricio Isla (Juventus), Kwadwo Asamoah (Juventus) vagy Mehdi Benatia (Bayern München). Végigültük a tanfolyamot (bővebben itt írtunk róla), Guffantit pedig megkértük, hogy scoutolja le nekünk a jelenlegi legértékesebb magyar játékost, Dzsudzsák Balázst és az egyik legnagyobb ígéretnek tartott Nagy Ádámot.


Guffanti a budapesti előadáson


„Dzsudzsák Balázs szélső támadó középpályásként van mindenhol feltüntetve, de ahogy néztem a játékát, szerintem abszolút alkalmas lenne arra is, hogy középen játsszon, akár a középpálya és a csatársor között, amolyan irányítóként” – kezdte a Bursaspor szélsőjének elemzését az olasz szakember.

Guffanti szerint Dzsudzsáknak megvan a fizikai felépítése és a technikai tudása ahhoz, hogy egy minőségi középpályás legyen, de ahhoz, hogy még eredményesebben játsszon, nemcsak a szélen, hanem középen, a kapu előtt is többet kellene felbukkannia.


Dzsudzsáknak többet kellene feltűnnie a kapu előtt


„Sokkal hatékonyabb lenne, ha a középső területeket is bejátszaná. A labdaátvétele kiváló, jó a labdaérzéke, jó a rúgótechnikája, és bár főleg bal lábbal ér a labdába, de jobbal is ügyes. Koordinált a játéka, a kontráknál is dinamikusan hozza fel a labdát, nemcsak az indulósebessége kiváló, hanem hosszú távon is gyors.”


Mintha félne

Az olasz szakember megdicsérte a pontos indításait is, de szerinte Dzsudzsáknak a test test elleni párharcokban keményebben kellene odatennie magát: úgy fogalmazott, hogy ilyen helyzetekben „mintha félelmei lennének”, hiányzik belőle a jó értelemben vett agresszivitás. Hozzátette, hogy ez egy olyan paraméter, amelyben 28 évesen is fejlődhet Dzsudzsák Balázs.

„A védekezésben is van még hova fejlődnie, támadásban jól helyezkedik, de védekezésben nem mindig, és gyakrabban kellene kisegítenie a társait is. Összegezve:


Dzsudzsák Balázs egy olyan játékos, aki egy jó Serie A csapatban stabil kezdő lehetne.

Négy évvel ezelőtt reális volt, hogy Dzsudzsák egy topligában folytathatja, hiszen 24 évesen kirobbanó formában játszott a PSV-ben, az egyik legjobb holland csapatban, így logikus volt, hogy a következő lépés akár az angol, spanyol, olasz, német bajnokság egyike lehet. Akkor a magyar játékos meghúzta a váratlant, és bitang nagy fizetésért a keleti focitérképen sem jegyzett Anzsi Mahacskalához szerződött, ahonnan egy év után a Dinamo Moszkvához igazolt.


Így változott Dzsudzsák értéke (eurómillióban)


Elvesztegetett karrierjéből újabb három évet Oroszországban, és bár az idén visszatért „Európába”, Törökországba, de nem egy Besiktas-, Fenerbahce-, Galatasaray-szintű csapatba, hanem a Bursasporba. A magyar válogatottat aztán igazi csapatkapitányként kivezette az Európa-bajnokságra, és ha ott is jól teljesít, akkor talán még van remény arra, hogy – miután anyagilag megalapozta a jövőjét – egy topligában is kipróbálhassa magát. Azt mindenesetre jó tudni, hogy az Udinese egyik legélesebb szemű játékosmegfigyelője elég jónak tartja egy közepesnél jobb Serie A csapathoz.


Védekezésben még javulnia kell


Nagy Ádám néhány hónap alatt robbant be a magyar focielitbe, ehhez szerencse is kellett, hiszen az utolsó utáni pillanatban került be a világbajnokságra utazó U20-as válogatottba, ahol nagyszerűen játszott. Hazatérve a Fradiban is egyre több szerepet kapott, miután a klub eladta a védekező középpályás posztján remeklő Somaliát. Nagy úgy vette át a ferencvárosi közönségkedvenc helyét, hogy egyik napról a másikra feledtette a brazil középpályást.


Azóta a magyar válogatottban is kulcsjátékos lett, a Norvégia elleni pótselejtező visszavágóján klubtársát, az eltiltott Gera Zoltánt nemhogy jól helyettesítette, de a mezőny egyik legjobbja volt. Nagy gyakorlatilag megtízszerezte az értékét, hiszen tavaly ilyenkor csupán 100 ezer euróra taksálta a mértékadó Transfermarkt, most azonban egymillió eurót ér. Azonnal elkezdtek érte jelentkezni a klubok, Nagy azonban meghosszabbította a szerződését a Ferencvárossal, ahol még fejlődni szeretne.


Nagy Ádám ugrásszerű értékfejlődése


Amikor Ricardo Guffantinak megemlítettük Nagy Ádám nevét, egyből felcsillant a szeme. „Az a fiatal, vékony, de gyors játékos a Ferencváros középpályájáról? Tudom, hogy kiről beszél” – mosolygott sejtelmesen, majd megígérte, hogy megnézi több meccsen is a 20 éves játékost. Ezután kielemezte nekünk Nagy játékát, és összességben ő is arra jutott, hogy nagyon tehetséges, de azért még van miben fejlődnie.

„A védelem előtt játszva legfőképpen a játékszervezésben kell jeleskednie, és ezt meg is teszi. Nem egy masszív felépítésű játékos, az izomzata gyenge” – kezdte az Udinese megfigyelője. Nagyot már többen is szembesítették ezzel.


Labdarúgás - U20-as labdarúgó-világbajnokság, Magyarország, Brazília

Nagy (jobbra) az U20-as vébén tűnt fel


„Tudom, hogy néhány ember szerint fel kell szednem tíz kiló izmot, de ezen nem idegesítem magam, üzenem nekik: rajta vagyok – mondta Nagy a Hosszabbitas.hu-nak adott interjúban. – Heti három edzés személyi edzővel, a legprofesszionálisabb módon. Külön odafigyelnek rám, fél év, és szerintem látható eredménye lesz. Tisztában vagyok azzal, hogy a középpályán ütköznöm kell, erőszakosnak kell lennem, labdát kell szereznem. Keményen dolgozunk rajta, hogy a lehető legmegfelelőbb fizikai állapotba kerüljek.”

Guffanti szerint ugyanakkor a sebessége és a dinamikája rendkívül jó Nagynak, és kiemelte, hogy a kis területen való játékban is nagyon hatékony: „Technikailag ügyes, a labdaátvételben és labdatartásban kiváló. Védekezésből támadásba gyorsan és precízen vált át. Gyorsan megjátssza a rövid passzokat, és a hosszabb indításai is egész jók.”


Technikailag kiváló:


Az olasz szakember szerint Nagy jól olvassa a játékot, ki tudja következtetni az ellenfél támadóinak mozgását, ugyanakkor nehezen tudja leütközni az ellenfelet a gyengébb testfelépítése miatt. „Lehetne még határozottabb, de mindenképp egy jó játékosról beszélünk. Fizikálisan még formálódnia kell, mert egy Premier League-ben vagy egy Serie A-ban most még szenvedne, de a jövőre nézve nagyon jók az előjelek vele kapcsolatban.”

Bár Dzsudzsák és Nagy karrierje eltérő szakaszban van, jövőre akár mindketten klubot válthatnak, ha a magyar válogatott helyt áll a nyári foci-Eb-n. Egy biztos: a játékosmegfigyelők előtt egyáltalán nem ismeretlenek.


KÖVESD A VS SPORTROVATÁT A FACEBOOKON IS!