Dzsihadistákkal keveredtek véres tűzharcba a török rendőrök

-

A rendőrök rajtaütöttek egy olyan házon az ország főleg kurdok lakta délkeleti részén, amelyben az Iszlám Állam dzsihadista szervezet embereit sejtették. A kialakult tűzpárbajban meghalt négy szélsőséges és két rendőr - közölték biztonsági források.


Az akció - amely a közlés időpontjában még nem ért véget - a szíriai határhoz viszonylag közel fekvő Diyarbakir tartományi székhelyen történt. A török hatóságok megsokszorozták az Iszlám Állam emberei utáni akcióik számát az országban azóta, hogy október 10-én több mint száz halálos áldozatot követelő kettős pokolgépes merényletet követtek el Ankarában, és ezt a dzsihadista szervezet számlájára írják. A támadás egy olyan nagygyűlés ellen irányult, amelyen kurdpárti aktivisták és civilszervezetek vettek részt.

Recep Tayyip Erdogan török elnök a múlt héten kijelentette, hogy a merénylet mögött nemcsak az Iszlám Állam állt, hanem a szíriai hírszerzés és kurd szélsőségesek is. Állítása szerint a merénylet megszervezésében a Kurd Munkáspárt (PKK) lázadószervezet, a "muhabarat" szíriai titkosrendőrség és a szíriai kurd PYD milícia vett részt az Iszlám Állammal együttműködésben.