Dzsihadista videót találtak az öngyilkos merénylő telefonján

Fotó: MTI/EPA/DPA / DANIEL KARMANN

-

Bosszút akart állni a németeken.


Felesküdött az Iszlám Államra a 27 éves szír menedékkérő, aki vasárnap éjjel Ansbachban felrobbantotta magát - írja a BBC.

A rendőrség a merénylő holmijai között 2 telefont, több SIM-kártyát és laptopot talált - közölte Joachim Herrmann bajor belügyminiszter. A felvételeken az öngyilkos merénylő a németek elleni bosszúról beszélt.

A támadásban csak a merénylő halt meg, 15 ember megsebesült.

A fevételen a merénylő "Allah nevében hűséget esküdött" az Iszlám Állam vezetőjének, Abu Bakr al-Bagdadinak, és "bejelentette, hogy


bosszút áll a németeken, mert az Iszlám útjában vannak".

A rendőrség szerint a bombát úgy készítették, hogy robbanáskor a lehető legtöbb sérülést okozza. Szálláshelyén további bombagyártó eszközöket találtak, például üzemanyagot, hidrogén-peroxidot és elemeket. Néhány iszlamista kiadványt is találtak - mondta a bajor belügyminiszter.


Nem jutott be

A merénylő egy zenei fesztiválon robbantotta fel magát. A helyszínre - ahol 2 és fél ezren tartózkodtak - azonban nem jutott be, mert a bejáratnál visszafordították.

A szír férfinak két korábbi öngyilkossági kísérlete is volt, ezért pszichiátriai kezelés alatt állt. Németországba 2 éve érkezett, menedékkérelmét elutasították. Felszólították, hogy hagyja el az országot, különben Bulgáriába toloncolják.


Az erőszak napjai

  • Július 18.: Egy afganisztáni tinédzser baltával sebesített meg négy ember a vonaton, egyet pedig menekülés közben. Lelőtték, amikor a rendőrökre rontott.
  • Július 22.: Egy 18 éves iráni-német kettős állampolgár Münchenben 9 embert megölt, majd magával is végzett.
  • Július 24.: Egy szíriai menedékkérő machetével ölt meg egy lengyel nőt, két embert pedig megsebesített. A rendőrség elfogta a támadót.