A Vatikán lehetett a célpontja az elfogott dzsihadista terroristáknak

Fotó: AFP / FILIPPO MONTEFORTE

-

Tizennyolc személyt vett őrizetbe pénteken az olasz rendőrség terrorizmusellenes egysége. A hatóságok szerint közöttük vannak egy pakisztáni merénylet elkövetői és Oszama Bin Ladennek, az Al-Kaida egykori vezetőjének két embere is. A vizsgálta közben kiderült, hogy a Vatikán lehetett a terroristák célpontja


Az Olaszországban kialakított terroristahálózat bázisa Szardínia szigetén volt. Itt vették őrizetbe a külföldi állampolgárságú személyeket. A csoport vezetője egy Szardínián élő vállalkozó. Más olasz tartományokban is házkutatásokat tartottak. A vizsgálatok során kiderült, hogy a terroristák támadást terveztek a Vatikán ellen is, írja a BBC.

Az olasz terrorizmusellenes hatóságok közleménye szerint a csoport tagjai számos Pakisztánban és Afganisztánban elkövetett merényletben vettek részt. Többek között a pakisztáni Pesavar piacán 2009 októberében elkövetett pokolgépes robbantásban, amelyben több mint száz ember vesztette életét. Az őrizetbe vett személyek között található az Al-Kaida terrorszervezet két tagja, akik a 2011-ben megölt Oszama Bin Laden testőrei voltak, amikor az Al-Kaida vezére Pakisztánban bujkált.

Az olaszországi terrorcsoport a Nyugat elleni fegyveres harcot hirdetett és célul tűzte ki a pakisztáni kormány megbuktatását. A szardíniai bázisról pakisztáni és afganisztáni terroristacsoportokat finanszírozott, tagokat toborzott az Olaszországba érkező bevándorlók soraiban, és közülük többeket segített abban, hogy továbbmenjenek más európai országokba.