Dzsihadista szimpatizánst fogott az FBI New Yorkban

-

Őrizetbe vettek egy New York-i férfit, aki az újévi ünnepségeken készült merényletet elkövetni a New York állambeli Rochesterben egy bárban vagy egy étteremben. A férfi azt akarta bizonyítani: méltó arra, hogy csatlakozzon az Iszlám Állam dzsihadista szervezethez Szíriában – közölte csütörtökön az amerikai igazságügyi minisztérium.


A 25 éves Emanuel Lutchmant azzal vádolják, hogy anyagi segítséget igyekezett nyújtani az Iszlám Államnak. Emellett az újévi ünnepségen számos embert készült megölni az említett szervezet nevében. Lutchman azt állította, hogy a dzsihadisták egyik emberétől kapott utasításokat külföldről, és támadást készült elkövetni egy rochesteri bárban vagy étteremben újévkor, hogy mindezek után a Közel-Keleten csatlakozhasson az iszlamistákhoz. A férfit, aki hosszabb ideje megfigyelés alatt tartott az amerikai Szövetségi Nyomozóiroda (FBI), szerdán vették őrizetbe.

Lehallgatott beszélgetéseiben Lutchman ismételten kifejezte szimpátiáját az Iszlám Állam iránt, jelezve, hogy szívesen csatlakozna a szélsőségesekhez. Vasárnap az FBI-nak dolgozó egyik kapcsolatának üzenetet küldött, amelyhez csatoltan egy hangfelvételen hűséget fogadott az Iszlám Államnak és a dzsihadisták vezetőjének. Az FBI szerint Lutchmannak volt egy társa is, aki valójában a nyomozóirodának dolgozott. Lutchman a társával közösen vásárolt késeket, egy machetét és símaszkokat a támadáshoz. Az iszlamistát húsz évig terjedő börtönbüntetés és negyedmillió dolláros pénzbüntetés fenyegeti.