Dzsihád John barátja merényletet tervezett Isztambulban

-

A török hatóságok meg nem nevezett képviselője szerint Aine Lesley Davist, az Iszlám Állam lefejezős propagandavideóin látható hóhérának közeli barátját tartóztatták le Isztambulban, közölte az AFP. A férfi a párizsiakhoz hasonló támadásokat tervezett.


Az ugyancsak brit állampolgár Davist 5 másik emberrel együtt fogták el, és a meg nem nevezett török forrás szerint ugyanarra a napra - péntekre - időzítették a tervezett merényleteket, mint amikor a párizsi támadások történtek.
Az AFP hírügynökséggel csak annyit közöltek, hogy Davis az Iszlám Állam kulcsfigurája, és hogy nem volt egyedül, amikor elfogták. "Az első vizsgálatok szerint nagyszabású támadást hiúsítottunk meg", mondták.

A Pentagon két nappal ezelőtt közölte, hogy feltehetően Dzshiád Johnként ismert terrorista ült abban a gépkocsiban, amelyiket drónnal sikerült megsemmisíteni a szíriai Rakka közelében. Hivatalosan azóta sem erősítették meg, hogy valóban megölték-e a brit állampolgárságú Mohammed Emwazit, aki az Iszlám Állam több túsza mellett végzett az amerikai James Foley és Steven Scotloff, valamint a japán Goto Kendzsi újságírókkal, Abdul-Rahman Kassig amerikai, David Haines és Alan Henning brit segélymunkásokkal is.