Durvul a Lázár-Norvég Alap harc: felfüggeszthetik az Ökotárs adószámát

Fotó: MTI Zrt. Fotószerkesztőség / Kollányi Péter / MTI Zrt. Fotószerkesztőség / Kollányi Péter

-

Felfüggeszthetik az Ökotárs Alapítvány adószámát, ha nem teljesíti a Kehi által indított vizsgálatban az adatszolgáltatási kötelezettségeit. Márpedig az Ökotárssal szerződésben lévő brüsszeli iroda arra utasította az alapítványt, hogy ne adjon ki nem nyilvános dokumentumokat a Kehinek. A határidő hétfő.


A kormány május 21-én jelentette be, hogy felkéri a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalt (Kehi) a Norvég Alap felhasználásának teljes körű vizsgálatára, hogy kiderüljön: igaz-e a kormány gyanúja, miszerint az alap hazai felhasználásakor áttételesen politikai szervezeteket vagy hozzájuk szorosan kötődő civileket támogattak. A kormány szerint ugyanis az Ökotárs az LMP szatellitszervezete. Az Ökotárssal szerződésben lévő brüsszeli Finanszírozási Mechanizmus Iroda (FMO) ugyanakkor válaszlevelében azt közölte, hogy álláspontjuk szerint a Kehi nem jogosult a program vizsgálatára. A pontos érvelést itt találja. Móra Veronika az Ökotárs Alapítvány igazgatója a VS.hu-nak csütörtökön elmondta: mivel az alapítvány az FMO felé számol el, az iroda arra utasította az Ökotárst, hogy a nyilvánosan elérhető dokumentumokon túl semmilyen iratot ne adjon át a Kehinek.


A Kehinél a VS.hu megkeresésére közölték: amennyiben az Ökotárs a jogszabályban előírt adatszolgáltatási és együttműködési kötelezettségének nem tesz eleget, akkor az államháztartási törvény szabályai szerint egyrészt eljárási bírsággal sújthatják a szervezetet, másrészt pedig kezdeményezhetik az adóhatóságnál az alapítvány adószámának felfüggesztését. A Kehi azt is közölte, hogy a kormányzati ellenőrzés célja annak megállapítása, hogy az EGT és Norvég Finanszírozási Mechanizmusokból Magyarországra érkező támogatások fogadására és felhasználásuk irányítására felállított hazai intézményrendszer vonatkozásában fennállnak-e a feladatok ellátásához szükséges intézményi és szabályozási feltételek, valamint hogy a rendszer megfelel-e a vonatkozó nemzetközi és hazai jogszabályoknak, továbbá annak megállapítása, hogy az alapokból kockázatelemzéssel, vagy mintavételezéssel kiválasztott kedvezményezettek részére folyósított támogatások megítélése, felhasználása szabályszerűen, rendeltetésszerűen, illetve hatékonyan valósult-e meg. A kormányzati ellenőrzés része helyszíni ellenőrzés, valamint adatok és dokumentumok bekérése. A Kehi hangsúlyozta: az Ökotárs Alapítványtól kért dokumentumok túlnyomó része egyébként a közpénzekből nyújtott támogatások átláthatóságáról szóló 2007-es törvény szerint közérdekből nyilvános, vagyis azokat nemcsak a Kehi, hanem bárki más is jogosult megismerni. A Kehi hivatalos megeresésében részletesen szerepel, hogy milyen dokumentumokat kérnek a vizsgálathoz. Az Ökotárs szerint azonban ezek között a nyilvánosan elérhető iratok mellett szerepel az FMO és az Ökotárs közötti adatszolgáltatás is, amelyet azonban az FMO utasítására az Ökotárs nem adhat át. A vizsgálat kezdetének határideje hétfő, vagyis addigra kellene átadnia a dokumentumokat az Ökotársnak. Az alapítványt azért érintheti különösen hátrányosan az adószámának a felfüggesztése, mert az idei első körös pályázati beadási határidő pont jövő hétfő, és  idén meg nem fizettek ki, mert ezek lesznek az első támogatási döntések.