Durván személyeskedve ment neki Orbánnak Novák Előd

Fotó: VS.hu / Kummer János

-

A parlament nyilvánossága előtt nevezte ügynöknek Orbán apósát a Jobbik képviselője, aki szerint a Fidesz azért védi a kommunista állambiztonság embereit, mert beépítette őket saját hatalmi hálózatába. Pont arról a javaslatról beszéltek, amely Novák szerint segítene tisztán látni, de a kormánypártok nem támogatják, pedig e nélkül csak legendák és kétes hitelességű dokumentumok vannak.


Novák Előd, a Jobbik képviselője soha nem a visszafogottságáról volt híres, de hétfői parlamenti felszólalásában képes volt egyetlen mondatban két embert is nagyon súlyos vádakkal illetni: „Orbán Viktor, a katonai elhárítás volt társadalmi kapcsolata, akinek apósa, Lévai István az ÁVH „Lenkei” fedőnevű ügynökeként súgott be becsületes magyar középparasztokat, soha sem fog zöld utat engedni az ilyen megalapozott törvényjavaslatoknak” - mondta.

Az Országgyűlésben annak a törvényjavaslatnak a tárgysorozatba vételéről vitáztak, amit az LMP-s Schiffer András nyújtott be már sokadik alkalommal, és amelynek célja, hogy megismerhetők legyenek a rendszerváltás előtti, kommunista állambiztonsági szolgálatok iratai. A javaslat tárgysorozatba vételét már többször leszavazta a kormánytöbbség (vagyis tárgyalni sem hajlandó róla), de Schiffer újra beadta, ezért volt hétfőn egy rövid vita. A keddi szavazáson aztán 67 igen és 107 nem szavazattal elutasították a tárgysorozatba vételt; a kormánypártiak közül csak Boldog István és Turi-Kovács Béla szavazott igennel.

Novák felszólalásában azt állította, hogy az elmúlt 25 év kormányai, így a Fidesz is szándékosan szabotálja a múlt megismerésének lehetőségét, mert a hajdani ügynököket és állambiztonsági tiszteket „beépítette saját hatalmi hátországába”. Hogy még nagyobbat üssön, a képviselő Orbán Viktort és apósát is felemlegette: a kormányfő állítólagos kapcsolatát a katonai elhárítással, és apósa – szintén állítólagos – ügynöki beszervezését 1955-ből.A Jobbikhoz, és különösen Novákhoz közel álló Kuruc.info idén februárban hozott nyilvánosságra olyan, állítólag az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárából származó iratokat, amelyek szerint Lévait 1955-ben, terhelő adatok segítségével – a karton szerint Lévai maga is a korban ellenségnek számító „kulák” származású volt – ügynöknek szervezte be az állambiztonság mezőgazdasági vonalra, vagyis, ha igaz, más földművesek megfigyelésére. A forradalom után, 1957 őszén kizárták a hálózatból, de titoktartási nyilatkozatot írattak vele.

Orbán Viktor állítólagos kapcsolata az állambiztonsággal némileg bonyolultabb. Vannak dokumentumok, amelyeket maga a kormányfő hozott nyilvánosságra, és ezek azt bizonyítják, hogy ő volt a megfigyelt. A III/III. ugyan 1982-ben tanulmányozta, mint potenciálisan beszervezendő személyt, de ettől végül elálltak. Előkerült ugyanakkor egy olyan dokumentum, amely szerint 1981-ben, katonai szolgálata idején „priorálták”, vagyis utánanéztek az adattárakban, mert úgynevezett „társadalmi kapcsolatként” akarták használni.

A társadalmi kapcsolat nem ügynök, lényegében bárki lehetett ilyen kapcsolat, akitől az állambiztonsági tisztek információt reméltek. Simicska Lajos, Orbán régi barátja, katona- és kollégiumi szobatársa idén márciusban, miután nyilvánosan összekülönbözött a kormányfővel, nem kevesebbet állított, minthogy Orbán katonaéveik alatt azt mondta neki: „Figyelj, Lajos, az a helyzet, hogy jelentenem kell rólad.” A miniszterelnök úgy reagált: Simicskából csak a sértettség beszél.