Durván belenyúl a kormány a városok, falvak pénzügyeibe

Fotó: MTI / Soós Lajos

-

Egyetlen, kormányhoz befutó informatikai rendszeren lesz a gazdálkodásuk. A belügyminiszter benyújtotta a törvényjavaslatot.


Néhány héttel ezelőtt még csak rettegtek a polgármesterek a Hatékony helyi közigazgatás című stratégiai elemzés készítőinek javaslatai miatt, most viszont a kormány kezdi megvalósítani az abban rejlő elképzeléseket. Amikor az Országgyűlésben megkérdezték a Miniszterelnökséget vezető minisztert a dokumentumról, Lázár János azt mondta, hogy az iratnak nem ismeri a tartalmát. Hasonlóan tett a Belügyminisztérium is.Márpedig a dokumentum azt indítványozza, hogy az eddigieknél is határozottabban központosítsák az önkormányzatok feladatellátását, mert az önkormányzatok „korrupciós és eladósodási hajlama nem csökkent". Ennek eszközéül pedig az az ASP nevű informatikai rendszert javasolják, amely alkalmas arra, hogy ellenőrizzék a települések költéseit, később pedig csak arra fordíthassanak pénzt az önkormányzatok, amit a rendszeren keresztül ellenjegyez a központ.

Most elkészült a belügyminiszter törvénymódosító javaslata, amely előírja az önkormányzatoknak az ASP rendszerének a működtetését. Jogszabály határozza meg azt is, hogy milyen adatokat kell azon nyilvántartani, és rendelet lesz arról is, hogy milyen ütemezéssel kell csatlakozniuk az önkormányzatnak a rendszerhez.

A célt sem rejtik véka alá: a kormány külön szervezetének gyámsága alá helyezik az önkormányzati gazdálkodást.

"A kormány rendeletében kijelölt szerv az önkormányzati eladósodási folyamatok megindulásának felismerése és megakadályozása, a közpénzek önkormányzati felhasználása, a feladatfinanszírozás és a likviditási helyzet folyamatos nyomon követése céljából, a helyi önkormányzat gazdálkodási feladatainak támogatása és a folyamatos állami pénzügyi ellenőrzés feltételeinek biztosítása érdekében adattárházat (a továbbiakban: önkormányzati adattárház) üzemeltet” - áll a belügyminiszteri indítványban.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a kormányzati hivatal beleláthat valamennyi település bármelyik számlájába és egyéb gazdálkodási adatába. A szakértők szerint ez a települési önkormányzatok végét jelenti.