Durva tömegjelenetek a hegyeshalmi vonatoknál a Keletiben

Fotó: Szabó András

-

Bár a Keleti pályaudvar környékén nyugalom van, az immár óránként induló, Hegyeshalomra tartó vonatok előtt óriási tumultuson kellett úrrá lenni a rendőröknek.


A pályaudvar környékén vasárnap délután csupán 100-200, jobbára békésen beszélgető migránst lehetett látni. A Hegyeshalom felé tartó vonatok indulása előtt fél órával azonban több száz fősre duzzadt a tömeg. „Hirtelen előbukkannak azok is, akiket korábban nem lehett – mondta munkatársunknak a menekülteket segítő egyik aktivista.

A vonatok indulásáról a menekültek a vágány elejére kifüggesztett angol és arab nyelvű tájékoztatókból értesülnek. A nyolcas vágány előtti a kézzel rajzolt térképeken a tervezett útvonalat – Budapest-Győr-Hegyeshalom – is feltüntették. A papírokon az is olvasható, hogy a végállomástól öt kilométerre van az osztrák a határ.

Tudósítónk szerint a vágány melletti kapunál nyolc-tíz rendőr próbálta kezelni a tömeget. A magyarokat és az uniós állampolgárokat soron kívül beléphetnek a kapun, őket az első kocsiba irányítják. Az egyikük például francia állampolgár volt, amin az egyik rendőr annyira meglepődött, hogy vissza is kérdezett, jól érti-e.

A rendőrök munkatársunknak azt mondták, vagononként nyolcvan ember engednek be a kapun, ebbe a magyar állampolgárokat és a menekülteket is beleszámolják. A menekültek és a rendőrök között egy ötven év körüli, magyarul és arabul is beszélő férfi tartja a kapcsolatot. A férfi jelezte többek között azt is a rendőröknek, hogy a menekültek közül a nőket, kisgyerekes családokat engedjék előre.

A rendőrök profin és figyelmesen teszik a dolgukat, próbálnak minden érdeklődőt tájékoztatni, de az újságírókkal is hosszan elbeszélgetnek.

Amikor elkezdték beengedni a menekülteket, óriási tülekedés támadt az ajtóknál, még a kapukat tartó oszlopokok is dölöngélni kezdenek. A rendőrök ilyenkor rutinosan próbálták visszanyomni a tömeget, az egyik menekült nőt és kisgyerekét is meg kellett óvniuk, nehogy bajuk essen a nagy tipródásban.

Az utolsó 20.10-kor indult vonatra aztán már nyugodtabban zajlott a felszállás, az nem is telt meg teljesen. A következő vonat reggel hatkor indul Hegyeshalomra.