Durva számot mondtak az orvosok, mennyi hálapénzt kapnak

Fotó: MTI / Ujvári Sándor

-

Döbbenetesen sok pénzt hagyhatnak az orvosoknál a magyarok a jobb ellátás reményében.


Nem 8, hanem 80 milliárd forintot fordítottak a magyarok hálapénzre 2014-ben – mondta Dénes Tamás, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke az RTL Magyarul Balóval című műsorában. A KSH korábbi tanulmányában szerepelt a 8 milliárd forint, ezt vitatta Dénes. Ez orvosonként átlagosan több mint 2 millió forintot jelent évente. (A szám nyilván nem minden orvosra igaz.)

Rácz Jenő korábbi egészségügyi miniszter, a Veszprém Megyei Kórház főigazgatója és Kovácsy Zsombor egészségügyi szakjogász is úgy véli, jogi megoldással nem lehet megszüntetni a hálapénzt. Arra van szükség, hogy az orvosok többet keressenek – mondta Kovácsy. Dénes Tamás szerint az is jó lenne, ha lehetne szolgálatatásokat vásárolni az egészségügyben.

Abban mindhárman egyetértettek, a hálapénzt nem lehet azonnal kivezetni a rendszerből, Rácz szerint ahhoz legalább 10 év kell (Kovácsy szerint még annál is több). Dénes szerint annyi idő nincs, addigra elfogynak az orvosok. Szerinte 4 év alatt is rendezhető a probléma. Az kell, hogy a kormány az szja-csökkentésre szánt 120 milliárdot költse inkább az egészségügyre.


A kormány mást tervez

A kormány most akarja módosítani a törvényt: ha a beteg az elégedettségét akarja kifejezni a hálapénzzel, azt elfogadhatja az orvos anélkül, hogy vesztegetésnek minősüljön. Akkor számít bűncselekménynek, ha az orvos az egyébként ingyen járó ellátást köti pénzhez. Dénes ez ellen is tiltakozott, azt mondta, a hálapénz minden formája tűrhetetlen.