Durva parkolási szigor jöhet: parkolójeggyel is rizikós lesz parkolni

Fotó: MTI / Illyés Tibor

-

A parkolójegyek utólagos bemutatására nem lesz lehetőség Budapesten. Ez rizikóssá teszi az automatás parkolást. Marad az SMS, bár ez drágább lehet.


Szigorú parkolási szabályról tárgyalt február közepén a Fővárosi Önkormányzat - írja az mfor.hu. Az előterjesztésben Dr. Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes azt javasolja, hogy a Fővárosi Önkormányzat szüntesse meg a parkolási jegyek utólagos bemutatását. A mozgáskorlátozottak számára továbbra is megmaradna ez a lehetőség.


Az előterjesztés azzal indokolja a szigorítást, hogy a Kúria tavaly ősszel hozott döntésével lehetőséget adott a parkolójegyek utólagos bemutatására akárhány alkalommal. A Kúria-döntés a javaslat szerint: "kedvezőtlenül hat a várakozási díjfizetési hajlandóságra és ezzel elsődlegesen csökken a várakozási díj forgalomszabályozási hatása, valamint másodlagosan a helyi önkormányzatok számára többlet költséget okoz".

Az előterjesztés szerint az utólagos jegybemutatás miatt kevesebben fizetnek parkolási díjat, ráadásul ez a lehetőség extra kiadást jelent az önkormányzatoknak. Az előterjesztés szerint a Kúria döntése előtt az összes parkolási pótdíjazási ügy tizedét adták az utólagos bemutatások, azt követően azonban 15 százalékra nőtt ez az arány.


A javaslat tehát kiszedi a vonatkozó rendeletből azt a lehetőséget, hogy utólagosan igazolni lehessen a parkolási díj befizetését a parkolójeggyel. A hatályos szabályok jelenleg három esetben teszik lehetővé az utólagos bemutatást:

  • ha az autósnak van érvényes parkolójegye, de azt nem jól tette ki a szélvédő alatt
  • ha az ellenőrzés és a fizetés között kevesebb mint 5 perc telt el
  • ha a mozgáskorlátozott autós rosszul tette ki a parkolási igazolványát.
Ezek közül csak a mozgáskorlátozottakra vonatkozó szabály marad meg. A javaslat azt is elismeri, ha a rendelkezés hatályba lép, akkor az kedvezőtlenül érinti majd az autósokat. A Fővárosi Önkormányzat idei költségvetése (docx) egyébként jelentős bevételnövekedést vár a parkolásokból: tavaly 800 millióról közel 965 millió forintra emelkedik, ami 20 százalékos emelkedést jelentene.


Bár a parkolási szabályozás előírja, hogy a parkolóautomatáknak a várakozóhelyek négyötödétől (80 százalékától) 75 méteren belül elérhetőeknek kell lenniük, az előterjesztés szerint - ha azt elfogadják - kockázatos lesz a készpénzes (parkolójegyes) parkolás, mert az automatakeresés és a fizetés alatt megbüntethetnek. Az 5 perces szabály kikerül a rendszerből, azaz ha akkor jön az ellenőrzés, amikor az autós épp automatát keres vagy jegyet vált, szinte biztosra vehető a büntetés.

Egy megoldás van, az SMS-es parkolás, ennek a szolgáltatásnak van extra költsége. Viszont percre pontos, tehát percdíj alapján kell fizetni, míg az automatás megoldásnál van minimális időtartam, több esetben legalább 15 percet kell kifizetni.

Tarlós István főpolgármester a mai Budapestinfón az intézkedéssel kapcsolatban úgy fogalmazott: a fővárosi parkolási rendelet módosítására a Kúria döntése miatt volt szükség. Hangsúlyozta: a rosszhiszemű autósokkal szemben próbálnak valamilyen megoldást találni, de nem zárta ki, hogy a későbbiekben felülvizsgálhatják a szabályozást.