Durva nap volt a mai doppingoló sportolók számára

Fotó: Getty Images / Getty Images

-

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) újraellenőriz több száz vér- és vizeletmintát a 2008-as pekingi játékoktól kezdődően.


Amint Richard Budgett, a NOB orvosi bizottságának vezetője elmondta: most új elemzési módszereket is bevetnek. Így elképzelhető, hogy akik akkor esetleg elkerülték a büntetést, most – mindegy, hogy öt vagy tíz év elteltével – nem úszhatják meg. A 2008-as pekingi nyári mellett a 2010-es vancouveri téli és a 2012-es londoni nyári olimpia mintái közül is analizálnak. Az új doppingellenes kódex szabályzata alapján a levett mintákat már nem nyolc, hanem tíz évig tárolják, és ezeket az új módszerek segítségével ismételten bevizsgálhatják.


2 év

Doppingvétség miatt kétéves eltiltást kapott a botswanai Amantle Montsho, a 400 méteres síkfutás korábbi világbajnoknője. A 31 éves atléta mintájában a tavalyi Nemzetközösségi Játékokon bukkantak a stimulánsok közé tartozó metilhexaneamin nyomaira bukkantak. A 2011-ben Teguban vb-győztes, két évvel később pedig Moszkvában ezüstérmes futó már jelezte, hogy fellebbezni fog. Montsho az ország történetének első világbajnoka.


15 év

Második doppingvétsége miatt 15 éves eltiltást kapott Wayne Odesnik amerikai teniszező. A nemzetközi szövetség (ITF) szerdán jelentette be, hogy a 29 éves játékos 2030. január 29-e után szerepelhet ismét. Odesniket először 2010-ben büntették meg növekedési hormon birtoklásáért. Ausztráliában találtak nála tiltott készítményt. Akkor első fokon két évre száműzték, ám mivel együttműködött a hatóságokkal, megfelezték az eltiltását, és 2011 augusztusát követően visszatérhetett. Az ITF most közölte, hogy a teniszező decemberben és januárban vett mintáiban több doppingszert – köztük szteroidot – mutattak ki. Odesnik profi pályafutása során nem nyert tornát, a világranglistán a legelőkelőbb helyezése 77. volt 2009 áprilisában.