Durva kisebbségellenes törvényt hoztak Mianmarban

-

Nem akarják, hogy a muzulmán rohingja kisebbségből többség legyen, korlátozzák a gyermekvállalásukat. A mianmari elnök számos tiltakozás ellenére aláírta a törvényt.


A „születésszabályozási és egészségügyi” törvény értelmében az országnak azokon a területein, ahol nagy a népszaporulat, illetve a gyerek- és az anyahalandóság, elő lehet írni, hogy az anyák csak háromévente szülhetnek. A radikális - muzulmánellenes - buddhista szerzetesek nyomására született törvényt áprilisban fogadta el a parlament. A szélsőséges buddhisták rendszeresen azzal riogatnak, hogy „a gyorsan szaporodó muzulmánok” átveszik a hatalmat az országban. Holott az 50 milliós ország 10 százaléka muzulmán.


Anthony Blinken amerikai külügyminiszter-helyettes Mianmarban volt, ahol az ország vezetőit figyelmeztette a törvény veszélyeire. Ez sem használt: pár órával távozása után Thein Szein elnök aláírta a törvényt.

A muzulmán vallású rohingják többsége - mintegy 730 ezren - főként a nyugat-mianmari Rakháin államban él, és a világ egyik legüldözöttebb kisebbsége. Az 1982-ben elfogadott állampolgársági törvény nem ismeri el őket etnikai csoportként, és gyakorlatilag megfosztja őket az állampolgárságtól. A kisebbség tagjai naponta kénytelenek diszkriminációval szembesülni: nincs tartózkodási engedélyük, nem gyakorolhatják szabadon a vallásukat, sőt a mozgásban is korlátozzák őket. A rohingják áldatlan állapota és menekülése fekete folt Mianmar azon történelmi jelentőségű teljesítményén, hogy több évtizedes katonai diktatúrából lassan átalakul demokratikus országgá, amit saját sikerei egyikének tart az amerikai külpolitika. A rohingjákkal szembeni, mély gyökerű gyűlölet párhuzamosan tört felszínre a demokratikus átalakulással, mert egyre nagyobb lett a szólásszabadság.

Barack Obama amerikai elnök egy héttel ezelőtt egy évvel meghosszabbította a Mianmar elleni büntetőintézkedéseket. Indoklásában azt írta, hogy bizonyos reformok jelentős előrehaladása ellenére továbbra is aggodalomra adnak okot a mianmari konfliktusok, az emberjogi sérelmek, valamint bizonyos vezető személyiségek kapcsolata Phenjannal.