Duplájára nőtt az Ausztriában letartóztatott embercsempészek száma

Fotó: MTI / Varga György

-


A duplájánál is több embercsempészt fogtak el Ausztriában az elmúlt évben, mint egy évvel korábban – tájékoztatott Konrad Kogler, az osztrák belügyminisztérium közbiztonságért felelős igazgatója. A főigazgató csütörtökön ismertette a 2015-ös adatokat, amelyek szerint tavaly mintegy 1100 embercsempészt tartóztattak le az osztrák hatóságok, míg 2014-ben nagyjából ötszázat.

Tavaly 9600 feljelentés érkezett embercsempészet ügyében, ami 85 százalékkal magasabb az előző év adataihoz képest.

Az osztrák rendőrség tavaly összesen mintegy 251 ezer bűnelkövetőt tartóztatott le, akiknek a 37 százaléka nem osztrák állampolgár volt.

2015-ben a menekültek 39 százalékkal több bűncselekményt követtek el, mint egy évvel korábban. Azonban annak fényében, hogy tavaly három és félszer annyi ember érkezett Ausztriába, mint 2014-ben, ezek a számok inkább csökkenő tendenciát mutatnak.

Az osztrák Szövetségi Bűnügyi Hivatal (Bundeskriminalamt) tájékoztatása szerint a külföldi tettesek száma tavaly emelkedett, ami azonban nem jelenti azt, hogy többnyire menekültek követték volna el a bűncselekményeket. Az adatok alapján a tettesek között jellemzően turisták vagy külföldről érkezett diákok voltak.